MENÜ

Mindent a hörikről!

 

 


 

Hörcsög választás:

 

Milyen szempontokalapján vizsgáljuk meg a hörcsögöt vásárlás elött?

 

Először is el kell döntenünk, hogy milyen fajta hörcsögöt szeretnénk :

(A felsoroltak, a törpehörik családjába tartoznak)

 

1. Campbell törpe höri

harapósabb, kisgyerekek mellé nem ajánlatos. Amerikában  még a pitbullhörcsög címet is elnyerte, gondolom nem véletlenül.

 

 

   

 

2. Dzsungáriai törpehörcsög

alfaja a campbell-nek. A különbség lényegében annyi, hogy a dzsungik kézhez szoktathatóak, emelett alapból sem vad lényecskék. Persze vannak kivételek. De még a kivételekkel is tud mit kezdeni egy tenyésztő. Viselkedésileg ennyi a különbség.

Kinézetre szinte ugyanolyan mint a campbell, csak a campbellek kicsit vadabbak. Szóval nehéz megkülönböztetni őket, de nem lehetetlen. A kisállat kereskedésekben ritka a campbell, szóval ha kifejezetten nem ilyen kis vadócokat szeretnénk, akkor nem kell aggódni, hogy összekeverik a két fajt. A dzsungik szerintem a legkézhezszoktathatóbb törphehörik.Így gyerekek mellé is a legideálisabb kis hörik.

   

 

 

3. Roborovszki törpehörik

Látvány hörik. Bevallom nekem ök teccenének a legjobban, ha nem tudnám, hogy  amennyire cukik pontosan ugyan annyira megfoghatatlanok. Nekem is volt 5 ilyen kis szépség, de iszonyat nehéz őket megfogni, és a dzsungik szelídsége után nekem nem jött be  az ő stílusuk, így elajándékoztam öket. Ha nem is kezes barinak, de látvány hörinek tökéletesek.
   

 

 A továbbiakban a Dzsungáriai törpehörcsögök jellemzőit mutatom be.

 

 

Ha megvan a megfelelő faj kiválasztása:

 

 

Küllem

 

 

Elöször is, ha nem tudjuk kivárni a tenyésztőnél született kicsiket, és esetleg arra vetemednénk, hogy kisállatkereskedésbe megyünk hörit venni akkor alaposan meg kell vizsgálni a kiszemelt állatot.

- Szemek :

egyformák legyenek, és ugye egy pár szeme van a hörcsögöknek is , lehetőleg ne váladékozzon. Ne legyenek guvadtak a szemei.

- Bőr / Szőrzet :

legyen tömött a hörcsög szőre(a pofazacskós résznél látszik igazán, ha nem jó minőségű az állat szőre), ne legyen piros a nyaki illetve fül rész (szembetűnően pirosas, de ha sokat vakarózik, akkor sem érdemes elhozni) ne legyenek sebek az állaton, ne reszkessen.

- Származás :

ha kisállat kereskedésből vesszük, akkor külön terráriumból kérjünk kishörit. Általában  kisállat kereskedésben a leggyakoribb színek a : vadas,kék,pearl, esetleg a mandarin. Mandarint viszont érdemesebb tenyésztőtől venni mert a mandiknál elöfordulhatnak problémák.A nagyon különleges színek meg nem igen fordulnak elő a kisállat kereskedésekben : csoki, dalmata, fekete, bézs,barna,lila,pearl mandi, pearl camel,narancs. stb Ezeka színek még  a tenyésztök körében sem elterjedtek nem ,hogy  egy kisállat kereskedésben.

- Viselkedés :

részemről én a tutyimutyikat szoktam begyűjteni. Ők mindig megmaradnak a kézben, nem ugrálnak ki, és általában nem harapnak akkorát, mint a temperamentumosabb példányok. De ez a választás attól is függ, hogy milyen célból szeretnénk hörit. Kisgyerek mellé mindenképpen tutyit érdemes venni (a 7éves öcsikém kezében vígan elvannak a hörikéim, mikor úgy adódik, szóval szelidek, kézhez szokottak).  Szóval, ha kisállatkreskedésben vagyunk, akkor főként pattogni kell az eladónak, ha másképp nem megy. Mert a höri nem egy dísztárgy. Mellesleg lehet, hogy az eladó kezében elvan, a tiedben meg nem lesz meg olyan jól. Aranyszabály, hogy megnézegessük a hörikét. Nyúljunk be közéjük, és amelyik nem harap és csak szagolgat, azzal kezdjük elsőnek a kézbevételt. Utána azzal, amelyik elszaladt a kéz elől, mert általában ezek a tunyábbak. Persze nem mindenki a kezesbárányokra hajt, mert van, aki csak nézegetni szereti őket. Ez is egy opció , és én ebben az esetben a temperamentumos kishöriket javaslom.

Félős hörit sem jó venni, mert  később vadak is lehetnek. Ez nem áll fent tenyésztőnél, mert elmondjuk neki az igényeinket, vagy ha nincsenek akkor biztos vagyok benne, hogy tud segíteni a tenyésztő is a döntésben tanácsokkal. Emellett a tenyésztőtől szerzett kicsik minden bizonnyal  egészségesek, de nem árt óvatosnak leni.

A hobbytenyésztők sem mind úgy kezelik a höriket ahogyan kéne. Gyakran áll fent az a szituáció hogy vesznek 2 hörit kisállat kereskedésből és a nemeket sem tudják, vagy az eladó összekeveri a nemeket és lesznek kölykök, beltenyészetből is előfordul hogy vannak kölykök, természetesen ezt nem fogják a hirdetésben és telefonon az ember orrára kötni, hogy totálisan génhibás az egyed. Nem 1 x  hallotam hogy beltenyészet miatt  6-7 hetesen daganatos lett a höri és  3 hónaposan el is pusztult... Szóval ilyen hatásai lehetnek a beltenyészetnek. Irhatják a meg gyöző szövegeiket hogy  " ugyan miért fizetnél olyanért amit ingyen is megkaphatsz"  és stb  ,  azért érdemes elgondolkodni hogy megér-e párszáz forintot egy egészséges hörcsög .Körbe kell kérdezni a tenyésztőt azok alapján, amiket leírtam egy lentebbi menüpontban (Menü: Tenyésztés… / ésszerű pároztatás, tenyésztés)

 

 

 

Színek meghatározása

+

 • tudni valók

Vadas

Az eredetí, önálló szín változat. Késöbb a természetben valószinüleg a campbellekel való spontán mutáció eredménye ként született meg a kék szín is.

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110612161443_vvadas.jpg /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110612161144_1marika.jpg
 

 

 

 

 

Kék

A második alapnak mondható, önálló szín.A dzsungiknál ez volt az első színmutáció. Színhordozása recesszív.

 

 

 

 

 

 

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/pearlok.jpg

 

Pearl :  kék / vadas /mandarin

A pearl tulajdon képpen nem mondható színnek. Sokkal inkább mintázatnak.Ami az állat hát gerinc csíkjának a színét megadja. A többi bunda részét pedig hófehérré varázsolja.A mintázat csak fehér lehet. Ugyan ez a foltos efektus, azonban ott az állat foltokban a normál színét is mutatja. Itt csak a gerinc csík marad meg.

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/pearlllll.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/pearl-mandarin.jpg

 

  

 

 

 

Dalmata / Kókusz / Fekete foltos

Nálunk a legelterjedtebb foltos változat a fekete fehér . Az alap szín a fekete, erre jön a mintázat efektus, amitől fekete fehér hörit kapunk. Ugyan ez lehetséges minden létező színre is. Pl: vadas foltos, kék foltos stb Az eredeti alapszín megspékelve fehér foltokkal.

Jelenleg a fekete-fehér változatból hazánkban mindössze elenyésző létszámú példány létezik. Kevés a vérvonal így nem igen van lehetőség a tenyésztésükre. Elsők között nálam került tenyésztésre ez a színváltozat.

 

 

 

 
   

 

 

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/sam_1863.jpg

Mandarin:

Szép narancsos színű egyedek.A piac kedvence. Általában hizékony husis példányok. Sajnos hajlamosak a cukor betegségre. Nem jellemző, de ott van a hajlam mindegyikben.Kevés szotyi, mandula és stb zsíros magvat ajánlott adni nekik.Lefogyasztani heti 2-3x csak zöldség gyümölcs etetésel ajánlott. Ritkán alakul ki a cukor betegség, de figyeljünk kedvencünk ne legyen olyan aki elfolyik tenyerünkben.

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/sam_1689.jpg /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/sam_1700.jpg
 

 

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/sam_1802.jpg

Camel:

A mandarin és a kék keresztezésével kaphatunk ilyen színű egyedet.  A mandarinnál sokka lágyabb higultabb szín. Külföldön tevének is hívják.

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/sam_1770.jpg /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/caamel.jpg
 

 

 

 

Barna:

Egy Hibrid vonal. Önálló szín. Az öröklödése recesszív. Túlajdon képpen piszkos barnának is hívják. Kellemes barnás színárnyalatú egyedek. Mandarinnal keresztezve stabilabb narancsosabb  színt kapunk.

 

 

 

 

 

 

 

Bézs:

 Nagyon szép halvány szürkés kékes példányok. A barna és a kék együttes eredménye. A barna vonal miatt azonban figyelni kell a vonalakra, és a felmenőkre.Náluk is előforduhat a nyak billentős betegség.

 

 

 

   

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1edward.jpg

Narancs:

Önálló szín. gyönyörű lilás - kékes szépia csík jellemzi, köztük  narancsos színnel. Velejárója a piros szem. Illetve a hordozására felhívhatja a figyelmet a piros szem. Ilyenből is lehet : mandarin,pearl stb piros szemmel. Mandarinnal keresztezve sokkal stabilabb, élénkebb  színt kapunk.

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/dscn4547.jpg /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/nari.jpg
   

 

 

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/ffffffeka.jpg

Fekete:

Önálló szín. Az egyed  egyöntetüen fekete, nincsenek világodabb oldal sávok. Egyedül a fülek és a végtagok fehérek. Valamint a nyakuk alatt van egy fehér folt, mint egy kis nyak kendő.

Recesszíven öröklődik.

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/fekka.jpg /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/fekkkka.jpg
   

 

 

 

Orosz kék:

Két génkulcsos szín. a Fekete és a Kék hordozásával lehet ezt a gyönyörű színt összegyurni. Sajnos sok számolás és páros szükséges, ahhoz hogy néhány ilyen színű példányt láthassunk. A fekete együntetűségét örökítve, a kék  szín együntetű kékes  árnyalata terjed ki az állatra. Nincsenek világos csíkok a példányon, csak egyöntetű kék szín. Valamint a végtagokon "fehér csízmák" és fehér fülek, nyakuk alatt a kis fehér nyak kendő. Az első példány nálam született, ő szerepel  a képeken is.

 

   

 

 

 

Dove

 A fekete, és narancs megfelelő keveredésének gyönyörű eredménye ez a fahéjas kicsit kékes beütésű szín. Igazából ez a csöppség a lila és a dove között ingázik, kék narancs és fekete hordozó a drágaságom, a képen. Majd lesznek képek amin jobban kivegető, az hogy a dove-hoz hajazik inkáb. Ha az értesüléseim helyesek, akkor a képeken látható kis csöppem az első példány az országban. Kemény tura volt beszerezni a kis gyönyörűségemet.D megérte ^^

Sajnos a Piros szemü lila és a dove, esetében árnyalatni különbségek vannak, így egy ideig mi is lilának néztük a kis dove szépségünket, de tény hogy vakuval lilának néztük vakunélkül még szakértök is dovenak lestékbe. Mindig tanulunk valami újat.

Az országban : 1 példán

Tenyésztése: egyenlőre csak nálam
   

 

 

 

sam_7678.jpg (800×540)

Szőke Bézs :

Hazánkban ez egy új tenyésztés, csak úgy mint az Orosz kék is. Ez egy nehéz 3 génkulcsos szín,  a kék, barna és a narancs színek megfelelő keveredésének eredményeként kaphatunk ilyen  gyönyörű bársonyos színű egyedeket.

 

Országban : ritka

Tenyésztése: ritka

Szőke Bézs

Hanoslat : jobb felső : narancs, bal alsó viola, jobb alsó szőke bézs.

   

 

 

Hamarosan : Viola  szín  is feltöltésre kerül valamint Szín hasonlatok  is lesznek!

 

 

 

Mielőtt hörit vásárolnánk:

Először is végig kell gondolni, hogy biztosan akarunk-e egy hörcsöggel osztozkodni. Mert hiába kicsiny állat, ugyanúgy foglalkozni kell vele is, mint bármilyen más állattal. Ha nem is naponta, de két naponta érdemes játszani vele, különben el is felejtheti a gazdit egy idő után. Emellett  hetente 1x minimum ki kell takarítani, s egyúttal azt is figyelembe kell venni, hogy éjszakai állatok.

Ha pedig az elhatározás sikeres, akkor a következő lépés egy ketreces vagy pedig egy terráriumos. Hiszen ha haza visszük a kis kedvencünket, érdemes rögtön a végleges helyére költöztetni. Nekik az is nagy trauma, hogy elviszik őket a megszokott helyükről.

Tenyésztő vagy kisállat kereskedés?

Ha hörcsögöt szeretnénk, mindenképpen nézzünk utána az interneten,  hogy melyik milyen tulajdonságú, vagy a kisállat kereskedésben érdemes körülnézni, de csak körülnézni, vásárolni semmiképpen sem. Akármilyen édesek, semmi szín alatt nem ajánlatos. Ugyanis ott egy terkóban  5-6-an vannak általában. Szülők és kölykeik, így a beltenyészet eléggé valószínűsíthető. Ami viszont egyáltalán nem jó. Gyakran ezért pusztulnak el az állatok, a beltenyészet miatt, vagy a betegségek miatt, és még sorolhatnám. Szóval ha egészséges hosszú életű hörit szeretnénk, vagy bármilyen más állatot, érdemes felkeresni egy tenyésztőt. És ha már felkerestünk egyet, érdemes rákérdezni arra, hogy volt-e beltenyészet a vérvonalban. Csak olyan tenyésztővel konzultáljunk, aki  tényleg az elvárások szerint tartja és szaporítja az állatokat. Ezek az elvárások  egy másik menüpontban , a " tenyésztés" -ben vannak (terhességi és pároztatás közti idő, fialások száma,  fehérje, vérvonal, szülők színe).

Ketrec vagy terrárium?

Én személy szerint terráriumban tartom a kicsikéimet.  Mellesleg  hallásból tudom, hogy a fiatal kis hörik kicsit be is gőzölhetnek a ketrectől. Sokan mondják, hogy a ketrec jobb, sokan, hogy a terrárium a jobb. Ez ízlés kérdése is, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. A kérdés csak az, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyek szimpatikusabbak.

Ketrec :

 

- Tény, hogy valamivel jobban szellőzik a terráriumnál, de ezáltal könnyeben is kaphat kedvencünk huzatot.
- A hörcsögök csak úgy, mint a természetben, szeretnek ide - oda mászkálni. Ezért a rács alkalmas arra, hogy mászhasson. De azt hiszem, itt vége is van a jó tulajdonságainak.
- Nehezebben takarítható ( bár ez nem egy nagyon meghatározó ok, de akkor is indok )
- A rácsokon keresztül nagy mennyiségben ki tudják túrni a forgácsot (erre lehet mondani, hogy kényes embernek nem való höri  vagy ilyesmi, de ez kellemtelen akkor is, és most jönnek a durvább indokok)
(az előbbiek inkább etikai szempontból kellemetlenek, de most nézzük az állat szempontjait.)
-Jó dolog hogy rácsos, de ha a hörink minden áron szabadulni akar, akkor súlyos kárt is okozhat saját magában. Arról nem is beszélve, hogy ha a fogait sikerül kitörnie vagy valahogy tönkretennie, abból számos gyógyíthatatlan, akár halálos kimenetelű kellemetlenség is származhat. És szerintem ez sem a gazdinak, sem a hörinek nem érdeke.
- A kis hörik kissé begazolhatnak, megvadulhatnak a ketrectől. A kifejtő ok ismeretlen, de ez így van, nem mondom, hogy minden esetben, de fennáll a veszély.
- Elvileg, ha kisebb szabaduló művészekkel van dolgunk, akkor simán előfordulhat, hogy valahogyan kifeszítik a rácsot és kimásznak. Amilyen kicsik annyira ügyesek és leleményesek.

- A ketrecbe bekadhat a lába is ! Voltrá példa mikor fedeztni hoztak hozám egy hörit ketrecestöl, szegény kicsinek hatalmasra beduzat a lába és ha rosszul reagáltuk volna le a dolgokat akkor el is veszette volna a lábát !

- A hörik fel tudnak mászni a rácsokon jó játék, csak az nem mókás mikor hamar elhaláloznak pl: lehet ok a sok  ugrabugrálás a ketrecen, komoly károkat képes igy tenni magában kedvencünk, nem feltétlen külsőleg, belsőleg is !Nekem személy szerint nem szimpi a ketrec. Az eggyik hörimet egy ketrecben tartotam 1 hónapig, nem lehetett kirobbantani a helyéről... Hónapokig tartott újra meg szeliditeni... Egy másik hörinek beakadt a lába  kis híjján el is vesztette a tappancsát mert beakadt a ketrecbe!

De persze van akinek a ketrecválikbe.  Ahány ház annyi szokás és ahány höri annyi féle.

Terrárium:
- Nem szellőzik olyan jól, mint a ketrec viszont biztonságosabb.
-Ami talán hátrány, de ez is hörcsög függő, hogy van olyan höri, amelyik félni fog a kéztől, mivel a terkóknál általában fentről kell benyúlni. Nos ez megoldott téma, ugyan is engem sem ejtettek a fejemre, a bolti árnál jóval alacsonnyabban tudok csináltatni  egyedire, elérhető áron elöl dupla tolóajtós terráriumot.Ez kifejezetten praktikus ha van macska is a háznál. Elöl dupla tolóajtós, felül szellözőrácsos.  Ha valakit érdekel ilyne spéci és minöségi terrárium az irjon ebben a témában nyugodtan.
- Nem tud mászni a höri, mivel nincsenek rácsok.
- Jobban berendezhető.Igy a mászás probléma is megoldható.

- Az sem egy utolsó hátrány, hogy nemtud nagyokat koppani a kishörink.Valamint mikor az anyuci terhes, nem fog elvetélni a sok le eséstől.

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/kep8769.jpg

(ilyen terrákban tartom a kincseimet, én a biztonság kedvért leszoktam festeni az üveget oldalt, hogy véletlenül se hagyajam nyitva a terrárium ajtaját)

Hát sokkal többet nem tudok ebből a ketrec/terrárium témából  kihozni, de én mindenképpen a terráriumot javaslom !


Berendezés :

Ha megvan  a hörinek a helye, akkor  gondolkodhatunk a további elengedhetetlen kellékeken. ^^

Alom anyag :

Én forgásot használok a kicsikéimnek ( panzi ) .    Hetente 1x egyteljes körű takaritás kötelező   és akkor nem szagosak és, ha kiválaszt 1 sarkot a hörink akkor abból 2naponta ha kilapátoljuk a szagos részt akkor egyáltalán nem lesz szaga kedvencünknek..

Egyébként sok olyat hallok, hogy ismerős a családba fával dolgozik és tud adni forgácsot. Ezzel vigyázzatok nagyon, mertnem mindegy milyen fa, milyen hő fokon tárolták és stb. A lényeg, hogy,  ha a fát roszul tartoták akkor könnyen előfordulhat, hogy begombásodik, és a hörink megbetegszik tőle. Emelett a bolti nem lesz olyan hamar szagos mint a sima fa ami nem is biztos hogy jó.  Persze  nem mindig van az ilyenből baj.  De azért vigyázunk, ha  nagyon sokat vakarózik a hörink akkor lehet baj van a forgáccsal.  ( egy másik menüpontban  a "Mit csináljak , ha ??" , menüpontban ere találtok megoldást )


 

Kis ház :
Ez az egyik legfontosabb kellék. Mert ha nincsen egy kis búvóhelye a kis kedvencünknek, könnyen agresszívá válhat. Egy kis házikót mindenképpen biztosítani kell neki. De a házikókból is van egy rakat fajta, különböző árban. Ha későbbiekben szeretnénk kedvencünk mellé egy ellenkező neműt, hogy kicsinyeik lehessenek később, akkor mindenképpen javaslom a kinyitható tetejű kis házakat. Ugyanis amikor a kicsik megszületnek nagy az izgalom, tapasztalatból tudom, és sokkal biztonságosabb és humánosabb megoldás felnyitni egy tetőt, mint lerántani szerencsétlenekről a házukat. Főleg  azért mert az anyukát sok stressz éri a szülés után, és könnyen elkezdheti falatozni a kicsinyeit. Szerintem pedig ezt senki sem szeretné.

Egy boldog lakója a szobámnak , no meg a szép kis házacskájának :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/d-szotyola.jpg

Egy kis körkép a házikókról :

 

 

WC papír  guriga és vatta:

Bizony, szeretik a WC papír gurigát rágcsálni, mászkálni bene, és szétbontani bélésnek a kisházukba :) Igaz erre a célra a hörcsög vatta és a sima házi vatta is telejsen megfelel.

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/pici.jpg

 

 

Futtató
Mivel a ketrec nem egy nagy kaliberű dolog és a terrárium sem lehet óriási, így mindenképpen biztosítani kell a kishörinknek egy futtatót. Elengedhetetlen számukra egy  kis mozgást generáló kellék. Nálam pl: imádnak futkorászni benne, főleg akkor édesek, mikor 2-3 höri fut egyszerre ^^ egy irányba , vagy éppen 2 irányba XD

tessék itt van hozzá egy kis illusztráció^^

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/mandymontifur.jpg

 Etető
Egy kis etetőt is érdemes beszerezni. Lehet nekik etető nélkül is beszórni eleséget, de azt általában a forgács alá teszik és bizony nem biztos, hogy megtalálják. Viszont a következő takarításkor érdemes kiszórni a 3/4-ét, mivel arra végzik a dolgukat is általában.Itató :
Mindenképpen kell itatót szerezni nekik. Én leginkább az önitatót tudom javasolni. Mivel ha egy kis tálkába rakunk nekik inni, akkor naponta ahányszor eltávolítjuk a vizükből a temérdek vizes forgácsot, annyiszor fogják újból rátúrni a forgácsot. De ők ilyen kis disznók. Ezért jobb megoldás, egy önitató. Hamar megtanulják kezelni és inni is tudnak. És az hülyeség, hogy a höri  kinyeri a folyadékot a gyümikből, persze cukros lötyit azt nyer, de nem szükséges mennyiségű szomjúságoltó folyadékot.Eledel :

Mit is eszik a hörcsög ?
A hörcsögök általában magvakat és a friss gyümiket csípik a legjobban^^
Nálam ezeket kapják :
- préselt zöldborsószirom (megvesznek érte)
- gyümölcs mix (ezt is nagyon szeretik)  
- napraforgómag  /  szotyi (na ez is egy nagy kedvenc)
- túró, sajt, tejföl (ezeket imádják mellesleg szükségük van fehérjére, főleg mikor a mama hörcsög baba hörcsögöt vár, ugyanis valamiből létre kell hoznia a kicsiket)
- tökmagszirom,  sima tökmag
- friss gyümölcsök és zöldségek, kivéve a  " K " betűvel kezdődők, azokat nem szabad adni nekik a kálium tartalom miatt.

-házilag kevert magkeverék

 

 

 

 

 

 


Elhelyezés:

 

Ha már mindent beszereztünk, érdemes berendezni a kis hörink számára előre a lakhelyét. És  magának  a  ketrecnek / terráriumnak a helyét is kitalálni. De földre semmiképpen sem érdemes, inkább polcra, vagy asztalra. De a lehető legvilágosabb részét se válasszuk a háznak, mert mint tudjuk, éjszakai állat, és a szeme nem bírja olyan intenzíven befogadni a fényt, ahogyan a miénk. Nem azt mondom, hogy sötétben kell tartani, csak éppenséggel nem a tűző napon.

 

 

 

 

Sokszor a gazdik nincsenek tisztában azzal hogy mit is érdemes megvenni a kishörijének!

 

Szóval ha valakinek valami nem világos nyugodtan megkereshet tanács adással vagy én is tudoksegíteni minőségi dolgokat jó áron való beszerzésében!

 

 

 

 

Tenyésztés / Pároztatás


Szerintem, minden höri tartó életében vagy nem mindenkinek, de sokaknak meg fordul a fejében, hogy a hörije kezdi elérni lassan az egy éves kort. És  bizony az az a kor, mikor gondolkodhatunk a dolgon, hogy szerzünk  kedvencünk mellé egy társat akivel  valószínűleg utódokat nemzenek. Ilyenkor általában egy új hörcsögöt szoktak venni, de nem feltétlenül kell  venni még 1 hörcsögöt.

Egy közelebbi tenyésztővel is megbeszéltük, hogy  keressen párt a hörcsögünknek, így biztonságosabb, hiszen  biztosak lehetünk bene, hogy tiszta vérvonallal fog párosulni a hörcsögünk, ezáltal az utódok is nagyobb valószínűséggel  lesznek egészségesek. Főleg akkor, ha kislányt tartunk. Ugyan is alap szabály abból kifolyólag, hogy a dzsungik nem társasok, hogy  a hímhez kell berakni a nőstényt. Mivel ezek  a kis apróságok  nagyon területvédőek. És  egyneműek nem férnek meg  egy más mellet, esetleg kölyök korban, de ahogy közeledik az ivar érésük úgy lesznek egyre inkább dominánsak egymásra. És ez verekedéseket szül, ami későbbiekben súlyos sérülésekhez vezethet.  Szóval kislányt kislánnyal nem tarthatunk együtt, ha testvérek akkor sem ajánlatos, és kis fiút kisfiúval sem ajánlatos együtt tartani.


Továbbá testvéreket  főleg úgy nem, hogy különböző neműek mert bár úgy egymás mellet elvannak,  de beltenyészet lenne előbb utóbb, ami ugye nem valami egészséges dolog. Az utódok  szempontjából. Hiszen  nem először hallok olyan  rém történeteket hogy, pár hónap után elpusztult  az új házi kedvenc. És sokszor az ok daganatos betegség. Gyógyíthatatlan, és ezt a daganatot a beltenyészet okozza semi képen sem szabad beltenyészetből kicsiket venni. Súlyos vérfertőzések szüleménye lenne ami  tényleg nagyon kártékony lehet. Tehát ezt semmi képen se.

 

Ésszerű pároztatás / tenyésztés :
Tehát ha bármi ijesmi megfordul a fejünkben, minden képpen értekezzünk először egy tenyésztővel, egy olyannal aki lehetőleg nem 3 hetente  hírdeti a kölyök hörcsögöket Tehát ha  tenyésztővel akarunk fedeztetni, minden képpen meg k kell kérdezni, cselesen , hogy mennyi idönként vanak kis hörik egy adott anyától, hogyna tartja őket? Kapnak-e elég fehérjét szülés és szoptatás idején?  Mert azok akik  nem így ( szülés szoptatás idején, érdemes vagy lisztkukacot, vagy sajtot, turot adni a höriknek )  tartják  a höriket  azk kevesebbet értenek a témához,  és pont ebből kifolyólag( szülési és pároztatási idő) az ijen utódok gyengébbek is lesznek. Hiszen az anya szervezete nem képes regenerálódni, (mega fehérje  hiány is ...)  Ebből  következik, hogy romlik a szőr minősége ( fénye, sűrűsége stb... ). Ezért mondom minden képpen tenyésztés be vágás elött tenyésztővel kötelező értekezni!!!

 

Tanulmányok / Meg figyelések / Tények és tév hítek

 

 

Útódok fejlődésének szakaszai!

Ezekkel a képsorokkal és kommentekkel szeretném 2 fajta alomban bemutatni a fejlődési szakaszokat.

Az  első alom  egy viszonylag ritka összeállítás, mivel az egész alom világos színű egyedekből állt. Lentebba második alom azért lesz különleges mert Dalmi -Dalmi páros szülőktől születtek kölykök és az ő fejlődési szakaszaíkat is beszeretném mutatni.

Winni és Dárius alma:

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110114225900_1wd.jpg

újszülöttek :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1winni.jpg

 

3 napos kicsik :

Növekednek, kezdenek kialakulnia fülecskéik,  a körmök, a bajszocska. A sötét pigmentenek már látszódnia kéne, így valószinüleg az egész alom világoszínü lesz.

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1winialom.jpg

4 naposan :

A pigmentek kezdenek látszani, ami nekem az eddig látottakból arra enged következtetni, hogy 3 mandika lesz, és 1 pearl mandi , és az 5. kicsi meg  még találós kérdés  vagy pearl mandi , vagy camel  lesz :)

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/4naposmandik.jpg

5 naposan:

A pigmentek erősödnek, fejlödnek a fülcskék, a szemek, kezdenek pihésedni. A színek és a nemek kivehetőek.

A fészekben :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1cspatwinniealom.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1winnialom.jpg

3 mandarin lányzó :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1winilanyok.jpg

1 pearl mandarin  és egy mandarin pasi :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/2winniefiu.jpg

7 napos kicsik :

Nöttek, a lábacskák,fülecskék, szörzet fejlödött, a pigmentek szemmel láthatóan erősödnek...

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1winniiiiiiiiiiiii.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1winniiallom.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1manddi.jpg
9 napos picik :

Sajnos Winnikém almáról nemtudok olyan sok képet csinálni, ő annyira nem komálja  ha kiszedem a kis porontyait... :(

De legalább  arra a párpercre amig kimászik enni addig letudom kapni a piciket a fészekben :)

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/9naposwinikolykok.jpg

10 naposan :

Kezdenek hasonlítani valami kis hörcsög szerü dologra ! Mert őszintén, picinek kis undik még, de ahogy fejlödnek, úgy lesznek egyre kis cukibbak amint a kép is mutatja !

Szépen kifejlödtek a lábacskáik,körmöcskéik, fülecskéik, mostmár hallanak, és botorkálna jobbra-balra... :)

A szemeiken látcik, hogy 24 órán belül kinyitják. Nálam már ki is nyitották félig a kis csipáikat, holnap friss képeket teszek majd fel a teljesen kinyilt kis szemecskéikről, most még nem szívesen vakuznék bele a frissen kinyilt kis csillag szemecskéikbe :)

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/10nwiiinni.jpg

Már veszekednek is a kaján !

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/winnnnnibabak9naposan.jpg

 

14 naposan :

Már hasonlítanak a szüleikre :) Már képesek, önállóan müködni, de még az annyukkal kell lenniük, még szopnak, de folyamatosan térnek át a szilárd ételre.

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110202224022_2hetes-mandik.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110202224241_2heteshusik.jpg

 

Luna és Dominó

Az első dalmata almom  Luna volt az anyuka és Dominó az apuka^^

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110112215929_dominoluna.jpg

Szülés után néhány órával :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110114150052_lunaahon.jpg

Újszülött kölykök :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110114151110_lunnnn.jpg

A kicsik csupaszon jönnek a világra, "gumucokor", " nudli" becézésekkel tudom

őket a leginkább leírni, hiszen itt még  nem igen van hörcsög kinézetük.

Picik, és néhol még kissé átlátszóak...

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110114151024_2.jpg

Még fejletlenek a szemek, fülek, a körmöcskék.

Süketek, vakok, és maga tehetetlenek az anyjuk nélkül.

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110114150729_1.jpg

3 napos kölykök :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110116194817_2.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110116194733_1.jpg

A pigmentek kezdenek megjelenni, bajszosodnak,  és kezdenek pihésedni.

A fülek fejlödnek. A rohamos növekedés egyértelmeün észlelhető a képek alapján.

4 napos aprók :

Elivleg csak holnap hoztam volna képeket a kis pöttömökről, de mivel csak  egyszer ilyen picik, akkor kövessük nyomon rendesen, hogy meiknap mit változnak ! A  mainappal a fülűk látcik, még inkább, no meg a pigmentek erősödnek, a szöröcskéjük kezd kinőni.A fülek egyre inkább fejlödnek, nő a bajszocska, a körmök is kezdenek rendesen kifejlődni, és ami az eggyik legfontosabb, most már látcanak a nemek 80 % alékos pontosságal :) Holnapra 1001% -lékosan tudok majd tuti mondani :)  Ugyan is a 4.-5. napban kezd rendesen látcani a nemek közti szemmel látható különbség. De  úgytűnik, hogy  ezek a nemek  maradnak, már 3 naposan is ezeket láttam :)

A fészekben:

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/4naposcsapat.jpg

Kislányok ^^

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1csajok.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/2csajok.jpg

És a 3 pasika :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1pasik.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/2pasik.jpg

Megjegyzem igy mellékesen, hogy a mama nagyon szelíd igy szülés után is oda enged a kicsinyeihez, sok mama ezt nem türi el szóval ne nagyon szedegessétek ki a kicsiket, mert elöfordulhat, hogy bánatni fogja őket.Arról nem is beszélve, hogy ha rosszúl fogjátok meg őket vagy megnyomjátok, azzal súlyos akár maradandó károkat is okozhattok a kicsikben szóval , létcives ezt kerüljétek! Ha  nem értetek hozzájuk , akkor meg végképp ne próbálkozzatok a kicsik kiszedésével mert akkor ugy sem tudjátok ugy, feltehetően az infókat ahogyan én :) Azért az én kezem melett már felnött jó pár alom :) Szóval  fogadjátok meg a tanácsomat !

( Livy )

 

Hajnali szökdösés :

Kivételesen, fent voltam reggel fél 4 ig, és mivel a babás-mamás terrákat a gépmem mellé teszem, így mindig látom, hogy ha történik valami. Luna drágám kimászott a fészekből, hogy igyon, és magával huzta a cicijén az eggyik kicsit. Kaptam is elő a fényképezőt és nekiálltam kattintgatni :) /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/aurora-tenyeszet.jpg

Az első képen megy iszogatni, a másodikon vissza megy a picihez, a harmadikon ott hagyja a picit és megnézi a többieket a fészekben,  a negyedik képen vissza tér a kis elveszetthez, az ötödik képen rá mászik a picire aki újra rácuppan a mama cicijére, így az anyuci visszahuzta a fészekbe, pont úgy ahogyan kivitte magával.  A hatodik képen pedig ismét a kicsinyeit gondozza ! Luna  nagyon gondos anyuci ^^

 

5 naposan :

Most különösebben semmi, extra változás nincsen. Mára is növekedtek, a pigmente erősödtek, a nemek pedig maradtak :)

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1csapat.jpg

6 naposan:

A pigmentek ismételten csak sötétedtek, a szöröcskélyük is kezd kinőni, most már egészen szép kis fülecskélyük van. Állandóan csak nőnek és pocakosodnak, ami nem is csoda mert az anyuci szinte ki se jön a kicsinyeitől :)

A fészekben :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1dalmik.6nap.jpg

Lányok:

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1dalmicsajok6naposak.jpg

Fiúk :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1dalmi-paik6naposak.jpg

és csapatban :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1dalmicsapat.jpg

7 naposan :

Szörösödünk és növekedünk :)

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1ddkok.jpg

9 naposan :

A kicsik nőnek és nőnek és szörösödnek:) már egy idelye rendesen ki fejlödött a lábacskájuk, pocakosodnak   , nemsokára elkezdik kinyitni a kis csipályukat is, már szökdösnek a fészekből...

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1feszeek.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1ccsapat.jpg

12 naposan :

Végre  teljesen kinyilt a kis csipája az összes kis csillagszemü csöppségnek :) 11 naposan kezdték kinyitni mostanra pedig már rendesen  lesik a világot . Jellemzően amint kinyilt a szemük már futottak is neki  a világnak. Már esznek szilárd ételt is, valamint a tejfölt nagyon szeretik, de még a mama cicijére is rendesen rávannak csimpaszkodva, pont ahogyan ennyi idösen kell ! :)  Végre  hasonlitanak a hörcsögökre, visszanézve, csak pici rózsaszín husi darabok voltak mikor megszülettek most meg milyen szép nagyok lettek ! :)

kis csapat :" bibibíí látlak "

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/dalmmmmcsapat.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/dalmilanyok.jpg

pasik :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/12passsiik.jpg

"kezdünk  hasonlítani anyura és apura "

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/12naposdalmipasik.jpg

 

14 naposan :

- fehér hasú kis kungfu panda : "harcra fel "

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1.5ccdapaat.jpg

és közelebbről :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/11.11.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1.3ccsapat.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1.2ccsapat.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1.1.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1.1lanyokk.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1.3.ffiu.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1.6fiu.jpg

 

21 naposan :

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/177.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/1000.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/166666.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/166666661.jpg

 

 

 

Az első Orosz kék alom Magyarországon!

 

Nagy örömmel mutatom be ennek az alomnak a fejlödését. Egy nagy álmom született meg velük együtt!

Mióta megláttam, hogy létezik az Orosz kék szín is...nagyon megtetszett. De mivel az országban nem tenyésztjük így nem volt olyan egyszerű dolgom, hogy összeteszek 2 megvásárolt orosz kéket. Nekiálltam és tanulmányoztam, hogy hogyan lehetne ilyen gyönyörűségeket letenyészetni. Kicsit több mint fél évembe került, de sikerült végre és megérte! És nem is akármilyen Orosz kéket kaptam, hanem foltosat. Még nem igen  látható a képeken, de én látom a kicsin. Ami nagy reményt jelent a jövőben a Dalmata féle Orosz kék foltos kölykökre is. Az országban egy  orosz kék foltos nőstényről tudok, de kicsit elnézhették szegényke színét mert az egy sima mezei  kék foltos nőstény... No mindegy boldogok a tudatlanok.

Örömmel tudatom, hogy nem sokára elérhető lesz ez a  gyönyörű szín is országban!

Vágjunk hát bele!

Íme a kicsik :

4 naposan:

A pigmentek sötétednek, egyértelmüvé válik az  esetleges fekete, oroszkék kölyök születése, valamint egy vadas vagy kék kölyöké.

A fekete és orosz kék kölyköknél a lábakon és az oldal sávon megfigyelhető a feketék és oroszok  jellegzetessége. Ez az egyöntetűség. Egyedül a lábak és a fülek fehérek.

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110612002737_4naposaan.jpg

6 naposan:

Növögetnek, a fülek fejlődnek a pigmentek erősödnek.

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110612002910_6nap.jpg

8 naposan:

Ímár megállapíthatóak a színek közti különbségek.

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110612003017_8naposan.jpg

13 naposan:

Kinyitották a csipáikat és szőrösödnek. Már botorkálnak és szilárd ételt is esznek.

Egy Orosz kék és Kék baba van az alomban.

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110612003123_13nap.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110612003206_13map.jpg

 

Egy kis összehanoslítás képpen ! Egy kölön álló idösebb alom fekete csemetéjével szeretném szemléltetni a színbeli különbségeket, gondolom itt egyértelmüek a színbeli különbségek :)

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110612014706_18.jpg

 

17 napos cseppek:

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/sam_2325.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/sam_2337.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/sam_2257wwwwww.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/sam_2260.jpg

Egy pacsit ?

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/sam_2271.jpg

Folytatás következik!  ( Frissítve :2011.06.16)

Ezek mellet fontos tisztában lenni azzal, hogy mennyi idősen lesznek ivarérettek a kis dzsungik !

A nemek megállapítása nem mindig a legkönyebb így  itt egy ki ssegítség!

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20101125125637_11.jpg

A  hímnek távolabb van a 2 pontja és mint látcik neki dudora is van, a kislánynál 2 kis közeli pont van.

Azthiszem igy a legkönyebb  megállapítani a nemeket.

 

6 hetesen  már ivar értettek, de előfordulhat hogy már 4-5 hetesen ivarérettek leszek, ezért is találták ki a 4hetes elválasztási idöt,  ezt fontos figyelembe venni, hogy ha  tenyészteni akarunk, vagy ha csak simán  2 hörit tartunk.

Tévhítnek bizonyúló téma a 3 hónapos kor elötti pároztatási idő. Én ezt szépenmegcáfolom,  az elsö alomnál ott kezdödik, hogy a lány jó darabig nem hagya magát..Mellesleg evolució... Tehát 2 hónaposan nyugodt szívvel  összetehetjük a párosunkat. Sajnos sok ostobaság elterjedt magyarban amikből sajnos jó daraig én sem láttam ki. De jó kapcsoltaok révén  az okosabbaktól tudok tanulni. Külföldön sokkal komolyabban foglalkoznak a kishörikkel. Vizsgálgatják öket, sokkal több színvariáció ismert mint itthon pl : himalája,csoki,bézs,barna,szőke bézs, pezsgő, dove, dalmata... stb hosszú a sor :)

 

Akárhogy is nézzük azért eszetlenül nem érdemes hörcsög tenyésztésbe kezdeni. Inkább  kérdezzünk ki egy tenyésztőt,   akkor is hogy ha minden világos, mert jobb a biztonság. Vannak olyanok is akik ugy vannak vele hogy jó pénz van a tenyésztésből. Mert azok tévednek   nem dől a lé ha párzik a höri. ( Csak a félreértések elkerűlése végedt!! ) Én is amit keresek rajtuk azt  majdnem hogy mindet rájuk is költöm.Azok a hörik amelyikek pedig országosan új, vagy ritka színek, azoknak meg megvan a maga ára, én sem 2 fillérért kerestetem meg és hozatom be öket az országba, nem olcsó mulatság !

(frissitve:2010.12.03. és mégbővités alatt)

 

 

Domináns színek : vadas, kék, pearl, mandarin, pearl mandi.

Recesszíven öröklödőek : bézs, fekete, narancs

Terjeng magyarban egy olyan ostobaság, hogy a világos-világos keresztezések utódai szörminőség romlásal születnek. Ezennel mindenkit felvílágosítok, hogy ez  ugy hülyeség ahogyan van ! Az anya tejének minőségétől fűgg a szőrminösége!Ezek szerint két világos börű embernek nem lesz egészséges a fehér börű gyereke? Vagy hogy van ez?

Vanak genetikailag olyan betegségek amikre   kicsike az esély hogy összejön, ez nemjelenti azt hogy tilos a világosakat világosakkal keresztezni!  Világosakat is lehet világosal, és sötétet is lehet sötétel és sötétet is világossal.Szóval nem kell minden ostoba szövegnek bedölni!

 

A bézsek és barnák körében van néhány genetikai defekt.Tehát a körbe körbe futás, a fejbiccentős tartás stb. Ezek öröklödő betegségek. Így őket szelektíven kell tenyészteni. Azonban a betegek is  teljesen alkalmasak lehetnek házi kedvencnek.

 

Hibrid vagy sem ?

( Bővítés alatt )
A dzsungáriai törpehörcsög eleinte a természetben egy színben létezett. Ez a szín a vadas volt. Alfaja a Campbell törpehörcsög.  Mind a két faj 28 kromoszómával rendelkezik. A Roborowskik 34 kromoszómával. A szaporodás  alap dolga a megegyező kromoszómák száma, ha ez a tény adott akkor a 2 faj képes egymással szaporodni. Igaz lentebb majd egy ellen példát is említek, de ezt később.

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110523214100_1camppasssi.jpg /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110523214926_1mirca.jpg
/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110523215342_cplaany.jpg /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110523214846_1miracaj.jpg
1.ábra oszlop Campbell példány 2. ábra oszlop Dzsungáriai példány


A dzsungik és a campbellk között voltak vizsgálatzok DNS-téren. Ezzel megállapították hogy a kettő külön faj, bár távoli rokonok ezzel magyarázható az azonos kromoszóma szám. A nemi kromoszómák alakja stb  eltérő. Na meg a méretbeli különbségek.  A Campbellek  vs Dzsungik méret és alakbeli különbségekkel bírnak. Pl:  ha egy Campbell hímet keresztezünk egy Dzsungári lánnyal, akkor sajnálatos módon a lány belefog halni a szülésbe. Ennek az az oka hogy a Campbellek kicsinyei alapjáraton nagyobbak, igaz nem sokkal de a különbség elég ahhoz hogy az anya a szülésbe vagy éppenséggel a terhesség közben meghaljon a túlzottan nagy kölyköktől. Ezt a keresztezést kerüljük, minden képpen halálos kimenetelű, az anya és a kicsik is elpusztulnak !
A másik ami előfordulhat, és nem halálos kimenetelű az a Campbell nőstény és Dzusngáriai hím keresztezése. A nőstény képes lesz kihordani a kisebb kölyköket. Azonban az ilyen keresztezésekből született kölykök egyrészt kicsi alomszámmal születhetnek, másrészt az anatómiájukban lehetnek problémák.  Ha van rá mód kerüljük, ne játszunk Frankenstein-t!

 

Akár hogy is nem érdemes keresztezni a 2 fajt 5.- generációs dzsungáriai keresztezésekkel beszélhetünk "normális" utódokról. A 7. generáció után pedig jóformán már dzsungi szabványról beszélhetünk.  De idáig eljutni sok szerencse kell. Sok utód a nemi kromoszómák eltérése miatt terméketlen és steril lesz. Igaz akik ebben nagyon elmerülnek és szaktekintélyek a téren azoknak érdemes ezzel foglalkozni.De másoknak nem igazán javaslom. Ehhez elégé szépen vágni kell a genetikát felső fokon.

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110523220716_cpllany.jpg /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110523220421_1heeetedhebida.jpg  
/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110523220525_1cplany.jpg /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/gallery/20110523220347_1hetedhib.jpg  
3. ábra oszlop  Campbell példány 4. ábra oszlop  7. Generációs hibrid


A campbellek  testesebbek és nyúltabbak( 1.ábra oszlop fent balra)+ (3. ábra oszlop) a dzsungiknál (2.ábra oszlop  fent jobbra). A képeken jól megfigyelhető néhány szembetűnő különbség.

A Campbell nyultabb, nagyobb fűlek hosszúkásabb, vadabb fej jellemzi, a winter-white effektel nem rendelkeznek. Ellenben a Dszungi kisebb fülekkel barátságosabb pofikával és gömbölydedebb, kislabda  testalkattal bír, a winter-white effektel rendelkeznek . A képeken nem igen esik le a méretbeli különbségennek az optikai csalódás az oka. A hosszúkásabb vs gömbölydedebb = optikai csalódás.

Ha megnézünk egy-egy alomban kölyköket előfordulhat hogy arra leszünk figyelmesek, hogy a kölykök között elöfordulhatnak pl : fül, és farkinca méreti különbségek. Mikor a  Dzsungi + Campbell hibrid vonalak létrejönnek, bizonyos vonások megmaradnak. Ilyen a  bunda színe, a fül méret stb... Ilyenkor általában  nézik a tenyésztők, hogy na ez menyire Campbelles. Igazából ezt nézni felesleges hiszen már a 7. generációsak is normálisak. Ha egy 7. generációsnak Campbell pasi menne akkor bizony szerencsétlen  lányka ugy szintén mint a sima dzsungi belehalna a szülésbe. Mivel a Dzsungi vér dominál így az anatómiája és a méhe is ugy alakul minta dzsungiknak.

(Ha valaki foglalkozik is a 2 faj keverésével az egyrészt nagyon vágja a témát, másrészt merem remélni hogy megfontolt az ilyen illető!) Attól nem kell tartanunk hogy 7. generációs( 4.ábra oszlop jobb oldalt fentebb) elötti kölyköket kapunk kézhez mivel nem  bevett szokás kereszteznia két fajt nagyon kevesen foglalkoznak ezzel, ha egyáltalán foglalkoznak . Hiszen ez sok helyet is igényel stb.   Tehát nem kell megszállotan lesni a kölyköket hogy ö menyire Campbel hibrdi stb.  Mivel a 7. elötti hibrideket szépen  Dzsungikkal keresztezgetik jobbról és balról így a Dzsungi jellegzetességek fognak dominálni, tehát a kölykök egyre kissebek lesznek és gömbölydedebbek mint a normál Dzsungik.

A hibridek mindig hibridek lesznek, mivel bennük olyan változások és vonások rögzülnek amik az eredeti Dzsungiknál nincsenek. Ettöl függetlenül a kék-től kezdve az összes egy kisebb belső ponton hibrid. Ettől nem kell szívgörcsöt kapni náluk ez már teljesen normális.  Különösebben nincsen ezzel probléma csak  ez van., érdemes tudni.

Ami még meghökkentő lehet az a Roborowski és Dzsungáriai töpehörik közti szaporodási készség... Ugye ez lehetetlen ha azt nézzük, hogy a kromoszóma számok éppenséggel még csak nem is hasonlítanak. A Robikáink azok 35 a dzsungik 28 kromoszómával rendelkeznek. Ez azt jelenti ha ép  ésszel gondolkodunk, hogy nem képesek szaporodni egymással. Főleg ha azt nézzük, hogy alapjáraton a fajok közti szagkülönbség is más. Tehát a Dzsungi a Robira  és a Campbellre is ugy szaglászik, hogy fúk de büdi vagy huzzál aráb és forditva is igaz a fajok közöt. Egyes tanulmányok azt is bizonygatják, hogy még fajon és csoporton belül is  tesznek szagok alapján különbséget. Tehát öt szeretem őt meg nem.  Mivel a látásuk nem olyan mint nekünk, így ők szag alapján azonosítják a szimpi és nem szimpi egyedeket. No ha még is  véletlenül szaporodna a Robi  Dzsungi akkor számíthatunk a kromoszómák többsége ill hiánya miatt 2-3 végtagú és egyéb torz túlajdonságokkal bíró kölykökre... Aki ezt a borzalmas dolgot nem akarja tapasztalni, annak csak annyit tudok mondnai, hogy véletlen se tartsuk együtt a Robikát a Dzsungival mert eléggé kellemtlen é smegrázó alomban lehet részünk.

Általánosságban ha tenyésztünk akkor érdemes ezekel a tényekkel megbarátkozni. Okoskodni matekróán tessék, ezek tények! Kinek tetszik, kinek nem. Utána lehet járni meg bizonygatni, az elklenkezőjét ... De ezek a dolgok éppenséggel  így vannak és pont.

 

 

 

 

 

 

Szociállis vagy sem ?

 

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/bellawhiteyszocialis-avagy-nem.jpg

/_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/bww.jpg

"  Se veled, se nélküled  "

 

Mint az idézet is mondja. Bizony a Dzsungáriai törpehörcsögök nem kifejezetten társasok. Szagok alapján ismerik fel egymást. Sajnos a szagokat nem sokáig tárolják így egy idő után  elfelejtik. Ez az oka annak, hogy nem , illetve nehezen tarthatóak párban. 
Pl:  egy nagy ketrecben, gondoskodni kell arról, hogy egy nagyobb házikó legyen, és ne több kisebb. Ha egy napig nem találkoznak egymással akkor hajlamosak lehetnek a felejtésre. Úgy fogja érzékelni a másik egyedet mintha ismeretlen lenne. Az  ismeretlen hörire pedig automatikusan támadnak. Területvédő kis jószágokról beszélünk.
Párban, csak is úgy érdemes tartani őket folyamatosan, hogy ha még kicsi ként együtt nevelkedik a másik neki szánt egynemű párral.  Későbbiek során is egybe tehetünk két egyneműt furfangosan, de az idő előrehaladtával fogy az esély  egy másik fajtársat is elviselnek maguk körül a saját nemükből.
Külön neműeket is tarthatunk együtt, de ezt csak 2 és fél hónapos kortól lehetséges. Előtte ne engedjük össze a pátoztatásra szánt egyedeket. A túl fiatalon való szülés problémákat okozhat. Ezeket igyekezzünk elkerülni !
3-6 hetes koruk környékén, ha össze teszünk több almot és figyeljük őket, akkor szembetűnő lesz, a felállított dominanciájuk  egymás között. Lesznek akiket 2 hónaposan is elfogadnak, és lesznek olyanok is akiket nem. Ha a nem elfogadott egyedeket eltávolítjuk az alomból akkor képesek szépen csoportosan együtt élni,  verekedések és problémák nélkül.
Alfajuk a Campbellek és a másik töprhöri csoport a Roborowskik képesek csoportosan együtt többen is élni. Náluk is megfigyelhetőek a dominanciák , aki vel nem jön ki az adott csoport azt ha eltávolítjuk akkor beáll a béke a csoporton belül. Időnként 1-1 kisebb verekedés elfogadható, de amíg ezek a verekedések nem  túl gyakoriak és nem végződnek sérülésekkel addig elhanyagolhatóak.
Külön neműek esetén, érdemes figyelni a a párost. Szülés után is együtt hathatjuk a szülőpárost, ha elfogadják egymást. Az anyukának az első egy hétben nagy segítség  az apuka. Hiszen anyuci éjjel nappal a kölykeik kotlik, néha muszáj elmennie tankolni, ilyenkor  a kicsik nekiállnak sírni, amit a papa tud orvosolni ha rájuk mászik.
Megszokottnak mondható az hogy  nem szabad  őket együtt hagyni szülés után. Erre annyit tudok mondani, hogy nagy az Isten állat kerje.... Ésszel és utána járva a témának együtt tarthatóak szülés után is. Az anyuka nem fogja hagyni magát egy darabig párosodni. Ha  még is  hamar előfordulna a következő alom, akkor a papát és  a kicsiket  együtt tarthatjuk 4-5 hetes korig. Az anyuka pedig nyugalomban felnevelheti a korábban érkezett almot.  Ez időkben gondoskodjunk számukra napi 1-2 kiskanál túróról, tejfölről, sajtról, ill lisztkukacról.
Megfelelő tartás közepette nem okoz problémát se a kicsiknek se az anyukának a korábbi alom. Csak legyenek meg a feltételek :

 • 1-2 naponta gyümölcsök / zöldségek
 • naponta megfelelő fehérje ellátás  ( lisztkukac, tejfől, turó)

Azonban 2 egymáshoz közeli időpontban történő szülésnél érdemes 3-4 hetet pihentetni az anyát és csak utána párba tenni ismét.

Felelőtlenségnek tartom  odaadni  őket 3 hetesen illetve hamarabb 18 nap stb...! 2-3, 5  hetes korukig illetve tovább 6 hetes koruk között ha együtt tartjuk  a kölyköket akkor sokkal  nyugodtabbak lesznek. Hiszen tesóikkal és fajtársaikkal együtt kijátszák magukat.Odadhatóak legkorábban 3 és fél hetesen, addigra a  személyiségük is kialakul, ekkor már nyugodtabbak. De vannak olyan okos emberek is akik képesek 18 napos koruk elött is odaadnia kicsiket. És a megfigyelések szerint sokkal nyugodtabban kerülhetnek így gazdihoz 5-6 hetesen. Az adott tenyésztővel nyugodt szívvel meglehet ezt beszélni, hogy igy szeretnénk hörit kapni. Tehét nem 3 hetsen hanem 3,5 illetve több. Ha az illető agyilag nem elmaradott akkor képes lesz felfogni, hogy ezt  így kéne /  így kell, ha nem képesek felfogni a kívánságunkat akkor fordulhatunk megfelelő tenyésztőhöz is, akinek nem az a legfőbb problémája, hogy hová tegye a kölyköket 3 hetes kor után.

Jó magam, és a My hasters tenyészetben ez eljutott a felfogásunkig,(remélem másoknak is).
Nálunk megszokott, az hogy az almokat 3 hetes kortól együtt tartjuk 3,5  illetve szükség szerint  5-6 hetes korig...

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy együtt kell őket tartani stb. Csak annyit szeretnék a népek tudtára adni, hogy együtt is tarthatóak és nem kőbe vésett ostobaság, hogy nem lehet. Igen is lehet, sőt... Annyi a titka az egésznek, hogy jó gazdiként figyeljünk rájuk. Ennyin alapszik az egész...
A tapasztalat beszélt belőlem a fentebbiekben, aki elfogadja az elfogadja,  kilehet próbálni. Aki nem annak sok sikert...

 

A Letális párosítások eredménye !

 

 

A Mi faktor  egy olyan gén ami a Campbellektől csusszant át a dzsungikba. Nagyon szép pl: fekete egyedek fehér foltokkal. Azonban nem könnyű a tenyésztése.
A Mi-faktor  folytonos keresztezése nem javallott. Mi x Mi faktorral rendelkező egyedek keresztezése fehér vak kölyköket eredményezhet. Ha  kegyes a természet akkor ezek a gyerekek nem születnek meg, még az anyában felszívódnak 4 napos korukban. Azonban ha nincsen "szerencséje" ezeknek az egyedeknek, akkor megszületnek. Hófehérek lesznek, egyáltalán nem lesz semmiféle fejlődési nyoma  a szemnek. 12 napos koruk környékén ezek az egyedek fertőzésben meghalnak.Ez a letális párosok eredménye, mandarinokkal és pearlokkal is.Az alom szám csökken, előfordulhat, hogy csak néhány baba születik 1-3 illetve az a néhány baba is meghalhat pár napos korig bezárólag.. Egy normál alom szám 4-8 között mozog, szerintem érezhető a különbség. A foltozás lényege, hogy leginkább a hasra és gyakran terjed ki. Nem minden esetben de gyakran mindkét oldalon van  fehér nyak pántos folt rész. Szinte nincsen két egyforma foltos baba, mindig más foltos példányt kapunk. Óvatosan és szelektíven kell bánni ezekkel a gyönyörű egyedekkel, ha tenyészteni szeretnénk őket.
Nem kell sokáig keresztezni a foltos egyedeket. Már az első Mi x Mi faktorral rendelkező szülők párosításából is születhet fehér vak kölyök. Tehát óvatosan. Ésszel lehet tenyészteni őket, úgy hogy ténylegesen szép foltos gyerekeket kaphassunk. De az nem  fog menni, senkinél sem sokáig, hogy foltos párosításokat csináljon több  generáción keresztül, egy idő után nem fognak születni kölykök.   Egyenlőre ezeknek az információknak sokan nem fogják hasznát venni, mivel csak nálam van nagyobb számmal tenyésztésen a fekete-fehér foltos egyedek populációja. De azoknak akik kaptak tőlem tenyésztésre... Legyenek szívesek kedvenceik érdekében nem minden áron foltos párokat csinálni. Az utódok halála lesz az ára !
pearl x pearl és madnarin x mandarin camel x camel,  madarin    ,  foltos x foltos párosítások ezekkel a párosokkal  már az első alomnál számolhatunk fehér vak kölykökkel.
Az letális színek és minták esetében ügyesen kell a párokat megtervezni, pl: vadast, feketét, kéket stb., nem letális színt vigyünk a vonalba. Másképpen számíthatunk lelki fájdalomként fehér vak kölykökre az almokban a képen egy ilyen egyedet láthatunk ! A képért köszönet a Holland rágcsáló tenyészet tagjainak.

 

 

 

A párzás /  hörcsög mama  ciklusa / kicsik fejlődése:


A nőstény kb 4 naponta nemző képes 1 egész napig. Ilyenkor olyan illat anyagokat bocsájt ki  amik a hímekre hatnak. A lényeg hogy párzás a vége, ami érdekesen kezdődik mert a höri csaj attól jön izgalomba hogy  a srác szagolgatja a orrát. Aztán kergetőzés közben történik meg a nagy dolog. Szóval érdekes de a lényegében így készül  a kis höri .


A  mama 18-22napra hozza világra a kölkeit minimum 2t  és max 10et, de az átlag 4-8között van. Általában  este vagy hajnalban szüli meg a kicsiket. Komplikációk nélkül.

A picikék leginkább  egy rózsaszín gumicukrokra hasonlóan jönnek a világra. Csupaszok picik és mindig visítanak ha a mama nincsen velük, hiszen örökké éhesek. 2 hetes korukig  rohamosan nőnek és fejlődnek 12naposan már van szöröcskélyük is. 3 hetesen pedig már  önállóak, de általában érdemes 4 hetes korukig együtt hagyni őket a mamával.

Ami egészséges az 2,5-3 hónapos kor és 1 éves kor között tenyészteni a szölüket. Tehát egészségesen ez egy évbeb 3-4  a mama erölététől függöen 5 almot jelent.

 

Etetés

Mint tudjuk a kis dzsungik mint a többi hörcsög fajta is, ők is rágcsálók népes táborába tartoznak.

Ebből következik, hogy imádják a magvakat.

Fontosnak tartom a változatos étkeztetésüket. A változatos, és sok oldalú étkeztetés eredménye pedig,  jól fejlett szülök, és jól fejlődő kicsik lesznek, és ez nagyon fontos, alapból, de  mikor kicsik is születnek és a mama szoptatja öket akkor ezt különösen fontosnak tartom. Hiszen ez is meghatározza, hogy mire kifejletek lesznek, mekkorák , hogy,  hogyan fejlődnek belül. És  ezt nem győzöm hangsúlyozni, hogy nagyon fontos!


Én  általában, ha elmegyek egy kis állat kereskedésbe, mindig elszöszmötölök 15percet a kajás résznél, és gondolkozom, hogy melyik fajtából nem kaptak még a kicsikéim. Próbálok mindig újítani is valamit az étkezésükbe. De persze az alap kedvenceken sose változtatok. Csak bővítem  a sok féle magvak, és egyéb eleségek táborát.


Én ahogy megfigyeltem,  nagyon szeretik a szárított zöldborsó szirmot, a  gyümölcsös mixeeket/ keverékeket,  a szotyi és a tökmag náluk egy örök kedvenc. A Panzinak a hörcsögök és rágcsálók részére forgalmazott  rágcsáló eledelt is csak ajánlani tudom elérhető áron van és nagyon sok féle dolog van benne. A versalagétől is csak ajánlani tudom a hamster cryspit. A Riga márkát nem szerették, abban túl sok volt a kukorica és buza... De szerintem  a többi az jól  kevert, változatos.Szerintem érdemes venni 1-2fajta teljes körű eleséget   a hörikénknek, és érdemes venni  külön  még pár dolgot kiegészítőnek. Én egyik nap adok nekik  keverék és gyümölcs mixet, másik nap, egy másik fajta keverék, és mondjuk szárított zöldséges keveréket, és így váltogatni. Mert, ha belegondolunk a természetben is ami az útjukba kerül azt megeszik és változatos dolgok kerülnek az utukba. Ami alap legyen az a szotyi, (de ne túlzással mert az se jó hiába szeretik) és gabona félék, az ilyeneket is nagyon imádják. A vizükbe pedig csepegtessünk nekik való C vitaminos löttyit. És időnként kapjanak valami kis vitamint, hiszen egészséges höriket szeretnénk. Szerintem egy höri életének  a hossza nagyban függ az etetésen.( én kanári eleséget is keverek a kajájukba imádják, abba is sok mag van)

 

Amit én szoktam adni a hörikéimnek :

 

Fehérje források :sajt,turó,tojás,lisztkukac,

Gyümik / Zöldségek / magok: zöldborsó,kukorica, paprika,paradicsom,lóhere,lenmag,buza,uborka, alma, barack, eper, görög dinnye, sárga dinnye, málna, szilva, répa, retek, mogyoró, dió, szotyi, tökmag stb.

Banánt, és babot ne adjunk hörinknek ! EZEKTŐL FELPUFFADNAK! Ha még is előfordulna akkor szódabikarbónából kel nekik egy keveset folyadékkal összekeverve fecskendőből  lenyeletni  !

 

Mérgező növények !

Sokan nincsenek tisztában pontosan hogy milyen, zöldségeket, vagy csak pusztán milyen növényeket nem szabad a hörink közelébe tenni. Felsorolok párat:

Tehát szobanövények közül pl: leander félék, dipladémia, szobaliliom, buzogányvirágok, rák virágok

Amik nagyon mérgezőek: gyöngyvirág,sisakvirág, hóvirág, bürök, tiszafa, maszlag, gyüszüvirág,sárgaviola,szarkaláb, szellőrózsa, egyes gyepek is ( ezért ne vigyükki hörinket a szabadba, kerékben se+ szabadban atka, rüh, sömör, gomba ételmérgezés,stb... dolgokat szedhet össze hörink... Ne vigyük kertbe kedvencünket ! )

 

 

 

 

Névtár

Íme egy kis segítség a hasonlóan nehéz sorstársú höri tartóknak, akik szintén nehezen adnak nevet picinyeiknek:

 

Lány nevek :

-Tünci,

-Áfonya

-Eper

-Ribizli

-Hófehérke

-Hópihe

-Afrodité

-Héra

-Xéna

-Helena

-Heléné

-Deasy

-Dinka

-Dia, Dius

-Didi

-Dumbó

-Pocok

-Picur

-Mimi

-Mili

-Molly

-Dolly

-Candy

-Mandy

-Duffy

-Muffin

-Süti

-Hógolyó

-Piglet

-Zizi

-Kerge

-Pihe

-Pehely

-Keksz

-Zsömi

-Mazsi, Mazsola

-Dodo

-Júliska

-Nina

 

Fiú nevek :

-Donatello

-Carlos

-Pedró

-Lucas

-Lorenzo

-Carl

-Kilien

-Ray

-Bill

-Paul

-Fábián

-Ricsárd

-Dönci

-Daliás

-Monti

-Dragon

-Alfa

-Rocky

 
 • Távollét
  2016-07-13 04:54:56

  Sziasztok!

  2016.07.13-18 között külföldön tartózkodok. Emailekre reagálni 07.18.-án este tudok. Telefonon eggyáltalán nem leszek elérhető. Gazdikereső kicsik vannak. Az eladó kölykök menüpontban megtekinthetőek, élőben 07.19.-én megnézhezőek. 

  Auróra

  Auróra: Dzsungáriai törpehöri tenyészet fényképe.

   

 • Pocok csapat gazdit keres <3
  2016-06-30 10:23:36

  Sziasztok!

  A kis pocok népünk gazdit keres :3 Kezesek, puhák és aranyosak!

  További képek az eladó kölykök menűpontban. 

  Érdeklődni : 

  auroratenyeszet@gmail.com

  30 306 99 14

 • Boldog anyák napját!
  2016-05-01 08:54:09

  Boldog anyák napját minden kedves anyukának!

 • Nálunk is járt a Nyuszi !
  2016-03-30 08:27:33

   

 • Átvételek
  2016-03-17 15:55:37

   Jelenleg kissé ingázós az életem ezért van lehetőség a személyes választásra Újpesten is és a Ferenciek terénél is. Minden megoldható, egyeztetés alapján! Nem személyes kiválasztás esetén, van mód videó alapján illetve kép alapján választani :)! 

  Tehát Budapesten vehetőek át előre egyeztett időpontban. Újpesten és / vagy a Ferenciek terénél lehetséges  személyesen kiválasztani őket, ha ez nem megoldható, akkor  egyeztett időpontban be tudom vinni a Nyugati pályaudvarhoz vagy a Keleti pályaudvarhoz, Déli pályaudvarhoz Örs vezér terére, és Kőbánya kispestre a Kökihez.

 • Itt a kánikula !
  2011-07-10 21:08:56

  Gondolom mindeki szívesen veszi a hatásos trükköket kánikula idelyén annak érdekében hogy kedvence túlélje ezt a szörnyű hőséget. Van egy pár höri babám ^^  Van tapasztalat a szavaim mögött. Facebookon olvashattok az ötletekről és tanácsokról  KATT !

 • Facebook
  2011-06-17 00:03:51
 • Meg születtet az első Orosz kék alom!
  2011-06-12 01:43:01

  Megszületett az egyik nagy álmom!

  Magyarországon az első itthon született Orosz kék alom !

  ( Köszönöm szépen mindenkinek  az eddigi gratulációkat, jól esett! )

  /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/20110612003123_13nap.jpg

  Bővebben itt...!

Weblap készítés ingyen

Szavazás

Melyik szem szín teccik jobban ?
Fekete
Piros
Asztali nézet