MENÜ

Mindent a hörikről!

Oldal térkép

A fajtáról: Dzsungáriai törpehörcsög

Hogyan válasszak állatot ? Mire érdemes figyelni ?

Fiút vagy lányt válasszak ? Viselkedésben van különbség?
Mire készüljünk otthon?
Tartása, elhelyezése, berendezés
Ketrec
Terrárium és Műanyag doboz
Berendezés
Ház
Etetőtál
Futókerék
Fürdetőhomok és edény

Ajánlott tartási körülmények

Táplálás 

Magkeverék
Magok
Zöldségek és gyümölcsök
Rovarok és fehérje készítmények
Fogkoptatás
Honnan szerezzük be az állatot ?
Állatkereskedés ?
Tenyésztő?
Netről?
Szóbeszédek

 

 

A fajtáról: Dzsungáriai törpehörcsög

Hazánkban Dzsungáriai törpehörcsög néven ismerjük ezt a fajtát, de máshol Orosz törpehörcsög, Szibériai törpehörcsögként ismerik. Egyedül a latin neve egyezik meg minden országban: Phodopus sungorus.
Kedvelt hazánkban mivel alapvetően barátságos természetű fajtáról van szó. Termete éppen fele akkora, mint az ismertebb Szíriai aranyhörcsögé. Súlya felnőtt korára csupán 50g körül mozog.
Felnőtteknek, fiataloknak, gyerekeknek, de akár időseknek is kiváló társaságot nyújthatnak. Gyerekeknek akár 2-3 éves kortól is ajándékozható ilyen kisállatot. Természetesen gyermek függő, hogy lehet-e, de vannak igen csak fiatal gazdik is szülői segítséggel a gondozásban. Kezesek, az alaptermészetük pedig kíváncsi. Sok örömet okoznak az egész családnak, annak ellenére, hogy csupán tenyérnyi méretű helyet foglalnak. Sok gazdinak szimpatikus lehet az is, hogy nincsenek túlzott igényei, hiszen nem kell sétáltatni, oltatni, nem hullik a szőre, nem terjeszt betegségeket emberre, stb. Csupán ingergazdagon berendezett helyre van szüksége, rendszeres etetésre, ételre, italra és egy olyan gazdira, aki olykor kiveszi a helyéről és játszik vele.

Nem jelent nagy anyagi terhet, hiszen a táp és az alom anyag éves távlatban filléres tételnek mondható. Egyedül a berendezés és a megfelelő hely jelenthet viszonylag nagyobb kiadást, amit nagyon meg kell válogatni, mert a nem megfelelő felszerelés balesetveszélyes számukra.
A családosok rengeteg pozitív visszajelzést adtak többek között a gyerekneveléshez kapcsolódóan is, hiszen felelősségre tanítható a csemete már viszonylag korán. Megtanulhatja milyen felelősséget vállalni egy másik élőlényért, aki rá van utalva, etetéssel itatással és takarítással, törődéssel. Ösztönözhető a jobb iskolai jegyekkel kapcsolatosan és még sorolhatnám. Kiváló családi program lehet a hörcsöggel töltött játékidő.


 

Hogyan válasszak állatot ? Mire érdemes figyelni ?
Érdemes élőben választani. Ekkor kiderül melyik állat szimpatizál velünk. Tegyük be hozzájuk a kezünket, hogy megszaglászhassanak.Gyakran nyalogatnak vagy kisebbeket csipkednek. Mind a két reakció az ismerkedés jele. A gazdi kezét már ismerik nem csipkedik, de új embereknél előfordulhat, hogy nem ismerik fel, hogy ez itt egy kéz. Ezért ezt nem szabad ekkor elkönyvelni harapós hörcsögnek, inkább ismerkedős hörcsögnek. Ahogy megszokják az új gazdit, úgy hagynak fel a csipkedéssel. Az irántunk legérdeklődőbb kisállatot érdemes hazavinni.

Fiút vagy lányt válasszak ? Viselkedésben van különbség?
Alapvetően nincsen különbség a két nem közti viselkedésben. Több másik állatfajtánál van, de ennél a fajtánál eddig nem tapasztaltam különbséget. Sokkal inkább azt látom, hogy az állat viselkedése nagyban attól függ, hogy mi magunk szimpatikusak vagyunk-e számára. Azt a kisállatot érdemes haza vinni amelyik érdeklődik irántunk.

Mire készüljünk otthon?
Mivel nem plüss játékot vittünk haza ezért egy-két hetes beszokási idővel kell számolni, ez az idő a beszokásról szól. Ez a fajta nehezen viseli a környezet változást. Pár napig akarata ellenére nem szabad kiszedni. Nyugalomra van szüksége, ahhoz, hogy barátkozó hangulatba kerüljön.
Gyakori eset, hogy a hörcsögöt berakják az új helyére, ekkor az első elbújható helyet birtokba veszi. Onnan nem is nagyon jön elő 1-2 hétig. Ez teljesen normális reakció. Csupán időre van szüksége.
Barátkozni pár nap után szabad. Érdemes tejfölt adni neki kézből. Ujjunkra tegyük, így onnan lenyalogathatja. Ez kiváló barátkozási módszer, mert megtanulja a különbséget az emberi kéz, és az élelem között. Az első egy-két ilyen etetésnél miután lenyalták a tejfölt, oda csipnek. Ilyenkor tűnik, fel nekik a különbség. Ezt megismétlik pár etetési alkalommal utána nem jellemző a harapdálás.Harapdálás címén egy csípés jellegű érzést lehet elképzelni. Nincs akkora foguk, hogy különösebben nagyot tudjanak harapni. Nem egy fájdalmas dologra kell gondolni.


 

Tartása, elhelyezése, berendezés

A hörcsög helyét illetően szintén érdemes az eredeti élőhelyére gondolnunk.Ingerekkel teli környezetet kell számukra biztosítanunk, hiszen a hely amit kap és a berendezés lesz a szobája, az élettere. Gondoljunk csak bele nekünk milyen lenne, egy kicsi és szegényes berendezett szobában élni. Fontos a megfelelő méret, és megfelelő berendezési tárgyak beszerzése,hogy legyen ingergazdag a környezte. Ha biológiai oldalról közelítjük meg, az érzelem és ingerhiány maga után vonja a szervi elváltozásokat is. Ha nem éri elegendő inger, akkor az idegsejtekben sorvadási folyamat indulhat. Ilyenek a kényszer mozgások is. Kényszer mozgás lehet ingerszegény környezet miatt például a hátra esés, a sokáig tartó ugrálás stb.
A természetben ez a fajta a föld alatt él, ás, kaparászik, körbe veszik növények és kövek. Németországban és Hollandiában nagy kultusza van a naturalisztikus állattartásnak. Törekednek minél természetesebb, ingergazdagabb élőhelyet kialakítani a hörcsögöknek. Az interneten egészen elképesztő hörcsögöknek készült kreálmányokat és helyeket lehet találni. Mi is a naturalisztikus vonalat követjük. A gazdiknak is ezt javaslom. Attól lesz boldog a kisállat, ha kap egy szép ingergazdag berendezésű környezetet és szerető gazdikat.

Itt is azt tudom felhozni, hogy a bolti hörcsögöknek árult termékek nagy része véleményem szerint nem alkalmas ennek a fajtának. A házak nem elég nagyok, túl magasak, nem lehet normális emeletet kapni számukra stb. Vegyük sorra, hogy miben is tarthatjuk kedvencünket. Nézzük az előnyöket és a hátrányokat. A neten az általános száraz leírás megtalálható én tapasztalati szempontból közelítem meg a kérdést.
Megfelelő élettér Dzsungáiai törpehörcsögök számára: 60x40x30cm méretű terület. Ennél kisebben nem szabad tartani őket! A 80x60x45 cm, számukra ez a tökéletes élettér. Sokan ezt túl nagynak tartják egy ekkora kisállatnak, pedig ekkorára szükségük van. Tudom, hogy sokan sokkal kisebb helyen is tartják őket, de attól az még rossz állattartási forma. Hollandiában és Németországban akkora kultusza van és annyira figyelnek a tenyésztők, hogy ha nem látják előre az 100-120cm méretnek megfelelő berendezett helyet, akkor nem adnak állatot.
Az említett méretek miatt a legtöbb ketrec már elve kiesik a választékból.Ezért is írtam korábban, hogy bár ennek a fajtának árulják a különböző felszereléseket,de nem látom, azt, hogy az igényeikhez mérten alakították volna ki ezeket.

 


 

Ketrec

A legelterjedtebb, a legkevésbé alkalmas és a leginkább balesetveszélyes a törpehörcsögök tartására. Az a legnagyobb gond a ketrecekkel, hogy nem a hörcsögök igényeinek alakították ki, hanem a gazdik szemének.Élettérben majdnem az összes alkalmatlan, mert kicsi. A törpehörcsögök bár törpék, de van élettér igényük. Nem mellesleg sajnos ketreceknél balesetveszélyesebb tartási formát még nem sikerült felfedeznem.

Sima ketreceknél számtalan esetben beleakad a lábuk a rácsokba. Ami okozhat törést, esést, szintén nem tesz jót. Nálunk is több alkalommal beleakadt az állat lába a rácsokba. Ez látható ezen az oldalon a fotókon. Egy gazdi küldte el ezeket a képeket. A rács illesztésénél történt a baleset, mint ahogy a bal alsó kép is mutatja.
Nem az állat igényeinek mérten van kialakítva. Ezt pedig nem győzöm hangsúlyozni.
Vannak magasabb ketrec típusok is. Ezekre rendre felmásznak, és folyton le is esnek. Eredetileg a föld alatt élnek, ezért nem is alakult ki rendes térérzékelésük.Szükségtelen magas ketreces helyen tartani őket mert csak az lesz az eredménye, hogy folyton leesnek. Föld alatti fajtáró beszélünk alapvetően, nincs szüksége magas ketrecre.
Gyakran a ketrecekből kikotorlyák a forgácsot. 

Remek példa a csövekkel ellátott ketrec típus. Az elgondolás nem rossz, mert eredetileg a föld alatt élnek járat rendszerekben, ezen az alapon kapjon csöveket. Idáig rendben van. A gyakorlat azonban az, hogy megkapja a csöves ketrecet a kisállat, és onnantól kezdve folyton belepisil a csövekbe.Eleinte bosszantó és egyre gyakrabban takarítja a gazdi, később jön a bőrbetegség mert azzal, hogy bele pisil és mászkál a csövekben szétkeni magán és a rendszeren a saját pisijét. Itt hamarosan felüti a fejét a fertőzés és jön az állatorvos aztán a csöves részek kiegészítő elemeinek a vásárlása, hogy le lehessen zárni végleg a csöveket. Az esetek többségében ez a forgatókönyv a csöves típusú ketreceknél. (gazdik mesélték)
Terrárium és Műanyag doboz

Terrárium kiváló mert tökéletesen élettérhez alakítható. Egy üvegessel könnyedén készíttethetünk megfelelő méretű életteret a hörcsög számára, azonban tapasztalatom szerint a lehető legjobb tartási módszer a műanyag dobozos megoldás. (teljesen átlátszó doboz)
A terrárium a megfelelő méretekkel készítve, igen nehéz, könnyen törik, és nehezen szállíítható valamint az itatót nem lehet kívülről, csak a csövénél fogva bevezetni ami szökésveszélyt és folytonos itató rongálást von maga után. Ezek azért hátrányok, mert ezzel szemben a műanyag könnyen mozgatható azt is jelentheti, hogy amíg a gyerek 2 hetet a nagyinál pihen, addig könnyedén szállíthatja kedvencét is a nagyszülőkhöz.
Műanyag doboznál az itatót kívülről be lehet helyezni (lyukat fúrva). Tehát nem lóg be az egész itató test, hanem csak a fém része, a cső lóg be az állathoz. Így tud inni, de nem tud rajta kiszökni, nem tudja rongálni, sem pedig hangoskodni vele. A megfelelő méretű dobozokból nem tudnak kiszökni. A dobozt sem képesek kirágni ( kivéve ha az itató lyuka üres, akkor előfordulhat). Minden előnye mellett árban sokkal kedvezőbbek ezek a dobozok mint a terráiumok az adott méretekkel. Nálam is ilyen dobozokban laknak a kicsik és nem tudok rá panaszt emelni. Könnyű mozgatni, teljesen átlátszó, baráti áron kapható a terráriumhoz képest, tökéletes élettér. Ennél jobb típusú tartási módszert eddég még nem sikerült találnom. Mindenkinek ajánlani tudom!

Az illusztrált fotókon a saját berendezéseink láthatóak.

 


 

Berendezés

Ketreceket lehet kapni teljesen berendezetteket, fentebb kifejtettem mennyire károsnak tartom. Arról nem is beszélve, hogy a gazdik megveszik xy összegért remélve a legjobbat a kisállatnak, de a leggagyibb felszereléseket szokták bele tenni. Legtipikusabb példa a ketrecekhez tartozó kerekek. A rácsok miatt ahogy tekeri az állat hatalmas zajjal berezonál a ketrec. Lehetetlen tőle egy nagyobb lakásban is meg maradni. Rettenetesen zajos.
Akár terráriumot akár műanyagdobozra esik a választás, ha megfelelő az élettér akkor tökéletesen berendezhető a leendő vagy már meglévő kedvenc helye. Itt is fontos elgondolni, hogy a berendezés minél kreatívabb és ingergazdagabb legyen.
Nálunk az összes ház és játék home made, én készítettem számukra mindent az igényeiknek megfelelően. Nálunk fa spatulával készülnek a játékok, az emeletek és a házak. Ez steril kifőzött fa, semmi bajuk nem lehet tőle. Ragasztani kiválóan lehet. Ragasztónál arra kell figyelni, hogy kizárólag oldószer mentes legyen a ragasztó, mert csak az olyan típusúaktól nem lesz baja a kisállatnak. Nálam szinte az összes kicsi helye, háza vagy emelete mohásított. Szárított moha 1+ évig is tökéletesen tartja magát, nem kell öntözni vagy gondozni. Gyönyörű üde zöld marad 1 év után is. Eleinte mindig megvizsgálják, párat rágcsálnak belőle, próbálják megnézni mi van alatta, de pár perces próbálkozás után boldogan kifekszenek a moha borította házikókon és emeleteken. A kisállat is élvezi, és kiváló dekor anyag a gazdik szemének is. Kánikulában, vagy csak alapvetően is lehet kavicsokat gyűjteni egy sarokba. Nyaranta a melegben boldogan hűsölnek a kavicsokon. Jópofa homokfürdőnek való kreálányokat is lehet spatulával és kövekkel kialakítani. Illetve lehet emeletet is csinálni. Nálunk több hely is van, ahol egy emelet labirintusként van bent a hörik helyénél. Pont, mint a természetben a járatrendszereik.Nálunk nagy kedvenc az általam készített hinta. A boltban is lehet kapni, de az ennek a hörcsög fajtának túl kicsi. Ezért csináltam az enyémeknek. Nagyon szeretik a kicsik is és a nagyok. 

Az alom lehet forgács és csutka alom. Heti egy alkalommal friss forgácsra kell cserélni a régit.
Bolti kínálatokban lehet találni, sok típusú berendezést. A képeken a saját hörijeink helyei szerepelnek.

 


 

 

Ház
Fontos a kisállat számára ,hogy egy, de lehetőleg több kisebb vagy nagyobb háza, odúja lehessen. Eredetileg a természetben a járatrendszerekben is több alvó hely van, és hol az egyikben, hol a másikban pihen. Boltokban forgalmaznak kerámia, műanyag, és fa házakat is. Érdemes a fa típusút választani, a rágcsálás miatt.

 

 


 

Etetőtál
A legtöbb bolti tál irreálisan nagy űrtartalmú ahhoz a kevéske maghoz amit egy nap megesznek. Műanyag, és kerámia típusúakat árulnak számukra. Azonban ezek nem eléggé nehezek és nem eléggé kicsik. Ha állatos boltból vesztek tálat, akkor kerámiát érdemes. A műanyagot hamar szétrágják. Könnyen felborogatják. Lehet Eurós és 100Ft-os boltokban kapni több fajta üvegből készült picike tálat. Szerintem praktikusabb mint a höriknek árult etetőtálak.
Tálon kívül a forgácsba lehet adni nekik köles fürtöt.Nálam nagyon szeretik.


 

Futókerék
Láttunk már rácsos hörcsög kereket. Eleinte csak ezeket forgalmazták, és ma is ez a legelterjedtebb pedig ez a fajta kerék nem ennek a fajtának találták ki. Ugyan is a rácsok miatt a lábuk beakadhat, eltörhet és különböző tályogok, és rosszul vissza forrt csontokat idézhet elő. A körmüket nem koptatja rendesen, mert rácsos. Az sem elhanyagolható szempont, hogy kivétel nélkül nagyon hangosak ezek a kerekek. Azonban van megoldás,de ezt a típust egyenlőre netről lehet csak rendelni. Disco futókerék. Ilyet érdemes beszerezni, megspóroltok vele állatorvost töréssel, tályoggal és köröm vágással. Ez teljesen halk, és idővel sem kezd el nyikorogni. Telitalpú is nem bántja a hörik lábát. A forma miatt nem tudja beásni a kereket és kiszökni a kerékről. Ennél jobb típusú kereket még nem sikerült kutatnom. Nálunk is csak ilyenek vannak már jó ideje,nagyon szeretik. Ezt a típusú kerék bal oldalt látható.

 


Fürdetőhomok és edény
Hörcsög wc elnevezéssel kapható számukra illemhely. Mivel csak egy sarok wc , ami a nyusziknál működik is az a hörcsögnél nem, kikotorja belőle a homokot. Ezért szükséges, egy olyan edény amiből nem tudja kiszórni a homokot. A bal felső sarokban látható alkalmatosságot érdemes beszerezni. Nálunk bevált.
Alapvetően érdemes fürdetőhomokot adni nekik, de ha fa berendezés van még inkább ajánlott. Azért, hogy véletlenül se kezdje el wc-nek kinevezni a ház vagy az emelet tetejét. Ha ez még is megtörténne, akkor a fürdető homokos edényt át kell helyezni oda ahová elözőleg végezte a dolgát. Abban az esetben, ha makacs állatot sikerült haza vinni és minden ellenére pisil a fa berendezésre, akkor az adott területre érdemes csutka almot szórni. Megóvja a fát és felszívja a nedvességet.

 


 

 

Ajánlott tartási körülmények:

-Műanyag doboz vagy terrárium ( nem ketrec!)
-Élettér:
minimum: 60x40x30 cm
ideális : 80x60x45 cm
-Telitalpú futókerék ( nem rácsos!)
-Ház : minimum 1-2 ( fából)
-Itató
-Homokfürdő: csincsilla homokos edény ( nagyobb fűszertartó)
-Etető tál ( üveg ajánlott)
-Wc papír guriga ( nem vízben oldodó)

Berendezés szempontja: tudjon mászkálni, eltudja foglalni magát az állat! Példa a képeken.

 

 


 

Táplálás
Alapvetően érdemes megfigyelni az eredeti élőhelyükön folytatott táplálkozást. Változatos és ami az útjukba akad, és számukra ehető azt elfogyasztják. Felszíni útjaik során a leesett gyümölcsöket, zöldségeket, magokat, rovarokat is megeszik. Táplálkozásuknál fontos a megfelelő magkeverék, a zöldség és gyümölcs valamint a fehérje fogyasztása. Ezek együtt alkotják a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Magkeverék
Boltokban árulnak törpehörcsögök számára különböző keverékeket. Ilyenkor mondják a gazdik mennyire válogatós kedvencük, mert csak a szotyit fogyasztja. Természetesen más gazdik is ezt mesélik és kész is az általános tévhit, hogy elég a szotyi, pedig a magkeverék a fő táplálékuk!
A természetben ezeket megeszi, akkor a tálba kapott magokat miért nem ?
A okot nem tudjuk, de azt tapasztaltuk, hogy bió és terménytápos helyről szerzett, vegyszermenetes magokat mind megeszik az állatok. A bió és terményestől beszerzett kukorica színe napsárga, ellenben a bolti magoknál a kukorica ezekhez képest szinte fakó. A magok színén is látszik, hogy sokkal frissebb. Itt pedig nálam nincs válogatás minden magot megesznek a tálból.

 

Magok
Ha terményes, illetve bió helyről vásárolják a gazdik a magokat nekik kell kikeverni a tápot. Mindenből 1 bögre, kivéve a kölest, abból 2 bögrével érdemes keverni.
Ezekből a magokból áll az alap keverék:
Hántolt búza és árpa,repce,bükköny,napraforgó,borsó,
kukorica,köles
A magkeverékből : 5-10g/ nap az az 2-3 teáskanál az állatok szükséglete.

Kiegészítés az alap magkeverékhez: lenmag ( 2-3 kávéskanál/hét), szezámmag (1 kávéskanál/hét), dió (1 egész dió /hét), tökmag ( pár szem /hét), csavaros tészta vagy száraz kenyér fogkoptatás miatt mindig legyen az állat előtt.

 


 

Zöldségek és gyümölcsök
A K-betűs zöldségek kivételével mindent fogyaszthatnak.Pl:répa,paradicsom,paprika,retek,uborka,saláta, brokkoli,spenót stb. Salátából keveset, szárazra törölve.
Gyümölcsökből minden mehet pl: alma,barack,málna, eper, meggy, cseresznye,szilva. Hetente 2x2 cm kis falatokat érdemes adni,ezek a nap bármely szakában adhatóak.

 


 

Rovarok és fehérje készítmények
Ahogy haza kerül a kölyök höri szüksége van a nagyjából 1 hónapon át heti 4-5alkalommal fehérje forrásra, hiszen 2,5 hónaposak koráig viszonylag sokat nő, ehhez fehérjére van szüksége.
Fehérje lehet: túró, tejföl, sajt, lisztkukac, főtt tojásfehérje. Az adag alkalom / teáskanál.
Az első 1 hónap után is heti 3-4x adható.


 

Fogkoptatás
A boltokban bőséges választékban kapható fogkoptatót.Lévén, hogy rágcsáló és, úgy nő a foga, mint az emberek a körme, ezért folyamatos fogkoptatást igényel. A bolti fogkoptatókat nem nagyon használják az állatok.Nem tapasztaltam, vagy hallottam vissza gazdiktól, hogy használták volna a fogkoptatót. Helyette kiválóan megfelel a fogkoptatás céljainak a sima otthoni szárított kenyér vagy akár a kifli csücske. Érdemes folyton vagy gyakran bent lennie a szárított kenyérnek, mert akkor a fogával várhatóan nem lesz probléma.

 


 

 

Honnan szerezzük be az állatot ? 

Akár honnan is legyen a kisállat, nem hátrány, ha szerető környezetből kerül az új családba.

Állatkereskedés ? 

Adódik a kérdés, hiszen az állatkereskedésekben  és a neten keresgélve is találhatunk gazdira váró csöppségeket. Az állatkereskedésben feltételezem, a munkabér miatt jár be a személyzet dolgozni. Láttatok már állatos boltban eladót, aki szabad idejében kézhez szoktatja az állatot ?  Munka után haza mennek az állatok meg maradnak.Mikor szoktatják kézhez? Az az állat amelyik nem lát emberi kezet mennyire lesz kezes az új családban?  Ezek csak kérdések. A választ mindenki maga fogalmazza meg.

Tenyésztő?

Látattok tenyésztőt aki folyton a kezéből evő,vállán, laptopján, asztalán pihenő  állatokról posztol fotókat ? Akiről sugárzik, hogy szereti is őket ? Nekem fontos, hogy tudjam,  lássam nem futószalagról kapom az állatomat, hanem szerető családból. Olyan helyről, ahol értenek az állathoz, ahonnan minden információt és tippet megkapok ahhoz, hogy én is jó gazdija lehessek az állatnak. Ezt várom el, ezt figyelem amikor hörcsögöt hozok, akkor is amikor macskát választottunk és akkor is amikor kutyust.

Magam részéről azt keresem aki szereti és  ért ahhoz amivel foglalkozik. Olyat aki szeretetből foglalkozik velük és napi 8 órás kötelességből. Félre értés ne essék, ők is szerethetik az állatokat, de az merőben más. Ezen okok miatt ajánlok tenyésztőtől való kicsit haza vinni az új családba.

Nálam pont ezen okok miatt, ha éppen van picikém, akkor hozzám személyesen ellehet jönni végig simogatni a kicsiket és a legszimpatikusabbat haza vinni. Csináltam a gazdijainknak tartási útmutatót, amiben képekkel és információkkal gazdagon tájékoztatom a gazdikat a fajtával kapcsolatos szükséges tudnivalókról. Ezzel 3 óra töménytelen beszédet megspóroltam a gazdijainknak. Mástól is ezt várom el és magamtól is.

Netről?

Lehet találni az interneten hirdetéseket, olyan személyktől akiknél születtek kicsik és szeretnék gazdihoz adni őket. Itt feltehetően a szeretet faktor meg van, de a hozzáértés már nem biztos. Érdemes megtudakolni a szülők származását, mert például a testvér párosítások utódianál kérdéses a hosszútávó szívósság.

Szóbeszédek

Ami viszont szájról-szájra terjed, az  a történet miszerint  Béla kért a boltból egy fiú hörcsögöt, aki baba és csak 4 hetes. Béla boldogan haza vitte a hörcsögöt, akit Dénesnek nevezett el.  Dénes pedig pár nappal a haza vitel után anya lett. Itt bizonyosodik, hogy Dénes nem kölyök, de minimumfogamzó képes kor után jár, valamint, hogy a nemét nem sikerült megállapítani, de még azt sem, hogy terhes. Továbbá kérdéses a drága apuka kiléte is. Ilyenkor lehet tippelni testvér alom gyümölcsére. Ha nincsenek időben ( 4 hetesen) leválasztva a kicsik anyutól nemek szerint, akkor előfordulhat testvér szerelem. 

Szintén szájról-szájra terjedő történet a haza vittük a boltból nem lehet megfogni, és még egy hónap után se lehet simogatni a hörcsögöt. Gyakori történet az állat korai halál. A korai halál ( pár hónapos-1 éves) arra vezethető vissza, hogy az almokat nem választják szét nemek szerint. Ekkora, ha a kölykök együtt maradnak, akkor könnyen lehet terhesség. Ami nehezen megállapítható és csak otthon derül ki, hogy szülni készül a höri. Ekkor a gazdik kétségbe esnek és ahogy lehet vissza viszik a kicsiket oda ahonnan az anyukát vették. Itt az előző rokonok is még fellelhetőek és az újabb rokonpárosból is beteszik melléjük a kicsiket. Ez a körforgás. Az eredmény egy masszív beltenyészet. Ami azért okoz problémát, mert  az ilyen családon belli szaporodások erősítik a hajlamot a betegségekre. 

 

 


 

 

 

 • Pocok csapat gazdit keres <3
  2016-09-02 10:23:36

  Sziasztok!

  Kezes, puha, simogatható pici hörcsög babáink gazdit keresnek :)!

  További képek az eladó kölykök menűpontban. 

  Érdeklődni : 

  auroratenyeszet@gmail.com

  30 306 99 14

 • Tartási útmutató
  2016-08-05 19:10:13

  Halihó!

  Végre elkészült az új tartási útmutató. Minden gazdinak 100%-osan tájékozottnak kell lennie  a kisállattal kapcsolatosan, hiszen mindenki a legjobbat szeretné az új családtagnak. Az évek alatt rengeteg mindebe belebotlottunk, orraestünk és kitapasztaltuk mi a legjobb számukra, így  8 év tapasztalata, a hörik iránti szeretetem és az eddig felhalmozott tudás is fellelhető az anyagban. Sok felesleges kiadástól megszabaditja azt a gazdit aki ezt elolvassa. Ezért  is, ha van rá mód a felszerelés megvásárlása előtt keressetek fel. Segítek a kellékekkel kapcsolatosan. A nem megfelelő berendezés balesetveszélyes is lehet számukra.

  Remélem a hasznotokra lesz. Minden kedves gazdinknak elküldöm e-mailes formában. 

  Auróra

 • Boldog anyák napját!
  2016-05-01 08:54:09

  Boldog anyák napját minden kedves anyukának!

 • Nálunk is járt a Nyuszi !
  2016-03-30 08:27:33

   

 • Átvételek
  2016-03-17 15:55:37

   Jelenleg kissé ingázós az életem ezért van lehetőség a személyes választásra Újpesten is és a Ferenciek terénél is. Minden megoldható, egyeztetés alapján! Nem személyes kiválasztás esetén, van mód videó alapján illetve kép alapján választani :)! 

  Tehát Budapesten vehetőek át előre egyeztett időpontban. Újpesten és / vagy a Ferenciek terénél lehetséges  személyesen kiválasztani őket, ha ez nem megoldható, akkor  egyeztett időpontban be tudom vinni a Nyugati pályaudvarhoz vagy a Keleti pályaudvarhoz, Déli pályaudvarhoz Örs vezér terére, és Kőbánya kispestre a Kökihez.

 • Itt a kánikula !
  2011-07-10 21:08:56

  Gondolom mindeki szívesen veszi a hatásos trükköket kánikula idelyén annak érdekében hogy kedvence túlélje ezt a szörnyű hőséget. Van egy pár höri babám ^^  Van tapasztalat a szavaim mögött. Facebookon olvashattok az ötletekről és tanácsokról  KATT !

 • Facebook
  2011-06-17 00:03:51
 • Meg születtet az első Orosz kék alom!
  2011-06-12 01:43:01

  Megszületett az egyik nagy álmom!

  Magyarországon az első itthon született Orosz kék alom !

  ( Köszönöm szépen mindenkinek  az eddigi gratulációkat, jól esett! )

  /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/20110612003123_13nap.jpg

  Bővebben itt...!

Weblap készítés ingyen

Szavazás

Melyik szem szín teccik jobban ?
Fekete
Piros
Asztali nézet