MENÜ

Mindent a hörikről!

Ez az oldal frissítés alatt áll !

Ideiglenesen a blog cikkeit olvassátok, ott már bővítve fent vannak az frissített anyagok a tartásról :)

 http://auroratenyeszet.blog.hu/

Kattintsatok a fotóra vagy IDE!

 

Oldal térkép

A fajtáról: Dzsungáriai törpehörcsög

Hogyan válasszak állatot ? Mire érdemes figyelni ?

Fiút vagy lányt válasszak ? Viselkedésben van különbség?
Mire készüljünk otthon?
Tartása, elhelyezése, berendezés
Ketrec
Terrárium és Műanyag doboz
Berendezés

Ajánlott tartási körülmények
Ház
Etetőtál
Futókerék
Fürdetőhomok és edény

Táplálás 

Magkeverék
Magok
Zöldségek és gyümölcsök
Rovarok és fehérje készítmények
Fogkoptatás

Zöldek
Honnan szerezzük be az állatot ?
Állatkereskedés ?
Tenyésztő?
Netről?
Szóbeszédek

Gyakori kérdések

Otthoni projektek-Do it yourself bevezetés 

Otthoni projektek 1 - Spatulás építményeink

Otthoni projektek 2 - Guriga piramis készítése

Otthoni projektek 3 - Zsepi kuckó 

 

 

 

A fajtáról: Dzsungáriai törpehörcsög

Hazánkban Dzsungáriai törpehörcsög néven ismerjük ezt a fajtát, de máshol Orosz törpehörcsög, Szibériai törpehörcsögként ismerik. Egyedül a latin neve egyezik meg minden országban: Phodopus sungorus.
Kedvelt hazánkban mivel alapvetően barátságos természetű fajtáról van szó. Termete éppen fele akkora, mint az ismertebb Szíriai aranyhörcsögé. Súlya felnőtt korára csupán 50g körül mozog.
Felnőtteknek, fiataloknak, gyerekeknek, de akár időseknek is kiváló társaságot nyújthatnak. Gyerekeknek akár 2-3 éves kortól is ajándékozható ilyen kisállatot. Természetesen gyermek függő, hogy lehet-e, de vannak igen csak fiatal gazdik is szülői segítséggel a gondozásban. Kezesek, az alaptermészetük pedig kíváncsi. Sok örömet okoznak az egész családnak, annak ellenére, hogy csupán tenyérnyi méretű helyet foglalnak. Sok gazdinak szimpatikus lehet az is, hogy nincsenek túlzott igényei, hiszen nem kell sétáltatni, oltatni, nem hullik a szőre, nem terjeszt betegségeket emberre, stb. Csupán ingergazdagon berendezett helyre van szüksége, rendszeres etetésre, ételre, italra és egy olyan gazdira, aki olykor kiveszi a helyéről és játszik vele.

Nem jelent nagy anyagi terhet, hiszen a táp és az alom anyag éves távlatban filléres tételnek mondható. Egyedül a berendezés és a megfelelő hely jelenthet viszonylag nagyobb kiadást, amit nagyon meg kell válogatni, mert a nem megfelelő felszerelés balesetveszélyes számukra.
A családosok rengeteg pozitív visszajelzést adtak többek között a gyerekneveléshez kapcsolódóan is, hiszen felelősségre tanítható a csemete már viszonylag korán. Megtanulhatja milyen felelősséget vállalni egy másik élőlényért, aki rá van utalva, etetéssel itatással és takarítással, törődéssel. Ösztönözhető a jobb iskolai jegyekkel kapcsolatosan és még sorolhatnám. Kiváló családi program lehet a hörcsöggel töltött játékidő.


 

Hogyan válasszak állatot ? Mire érdemes figyelni ?

Éppen egy család választ kis barátot a gyerekek számára :)

Érdemes élőben választani. Ekkor kiderül melyik állat szimpatizál velünk. Tegyük be hozzájuk a kezünket, hogy megszaglászhassanak.Gyakran nyalogatnak vagy kisebbeket csipkednek. Mind a két reakció az ismerkedés jele. A gazdi kezét már ismerik nem csipkedik, de új embereknél előfordulhat, hogy nem ismerik fel, hogy ez itt egy kéz. Ezért ezt nem szabad ekkor elkönyvelni harapós hörcsögnek, inkább ismerkedős hörcsögnek. Ahogy megszokják az új gazdit, úgy hagynak fel a csipkedéssel. Az irántunk legérdeklődőbb kisállatot érdemes hazavinni.

Fiút vagy lányt válasszak ? Viselkedésben van különbség?
Alapvetően nincsen különbség a két nem közti viselkedésben. Több másik állatfajtánál van, de ennél a fajtánál eddig nem tapasztaltam különbséget. Sokkal inkább azt látom, hogy az állat viselkedése nagyban attól függ, hogy mi magunk szimpatikusak vagyunk-e számára. Azt a kisállatot érdemes haza vinni amelyik érdeklődik irántunk.

Mire készüljünk otthon?
Mivel nem plüss játékot vittünk haza ezért egy-két hetes beszokási idővel kell számolni, ez az idő a beszokásról szól. Ez a fajta nehezen viseli a környezet változást. Pár napig akarata ellenére nem szabad kiszedni. Nyugalomra van szüksége, ahhoz, hogy barátkozó hangulatba kerüljön.
Gyakori eset, hogy a hörcsögöt berakják az új helyére, ekkor az első elbújható helyet birtokba veszi. Onnan nem is nagyon jön elő 1-2 hétig. Ez teljesen normális reakció. Csupán időre van szüksége.
Barátkozni pár nap után szabad. Érdemes tejfölt adni neki kézből. Ujjunkra tegyük, így onnan lenyalogathatja. Ez kiváló barátkozási módszer, mert megtanulja a különbséget az emberi kéz, és az élelem között. Az első egy-két ilyen etetésnél miután lenyalták a tejfölt, oda csipnek. Ilyenkor tűnik, fel nekik a különbség. Ezt megismétlik pár etetési alkalommal utána nem jellemző a harapdálás.Harapdálás címén egy csípés jellegű érzést lehet elképzelni. Nincs akkora foguk, hogy különösebben nagyot tudjanak harapni. Nem egy fájdalmas dologra kell gondolni.


 

Tartása, elhelyezése, berendezés

A hörcsög helyét illetően szintén érdemes az eredeti élőhelyére gondolnunk.Ingerekkel teli környezetet kell számukra biztosítanunk, hiszen a hely amit kap és a berendezés lesz a szobája, az élettere. Gondoljunk csak bele nekünk milyen lenne, egy kicsi és szegényes berendezett szobában élni. Fontos a megfelelő méret, és megfelelő berendezési tárgyak beszerzése,hogy legyen ingergazdag a környezte. Ha biológiai oldalról közelítjük meg, az érzelem és ingerhiány maga után vonja a szervi elváltozásokat is. Ha nem éri elegendő inger, akkor az idegsejtekben sorvadási folyamat indulhat. Ilyenek a kényszer mozgások is. Kényszer mozgás lehet ingerszegény környezet miatt például a hátra esés, a sokáig tartó ugrálás stb.
A természetben ez a fajta a föld alatt él, ás, kaparászik, körbe veszik növények és kövek. Németországban és Hollandiában nagy kultusza van a naturalisztikus állattartásnak. Törekednek minél természetesebb, ingergazdagabb élőhelyet kialakítani a hörcsögöknek. Az interneten egészen elképesztő hörcsögöknek készült kreálmányokat és helyeket lehet találni. Mi is a naturalisztikus vonalat követjük. A gazdiknak is ezt javaslom. Attól lesz boldog a kisállat, ha kap egy szép ingergazdag berendezésű környezetet és szerető gazdikat.

Itt is azt tudom felhozni, hogy a bolti hörcsögöknek árult termékek nagy része véleményem szerint nem alkalmas ennek a fajtának. A házak nem elég nagyok, túl magasak, nem lehet normális emeletet kapni számukra stb. Vegyük sorra, hogy miben is tarthatjuk kedvencünket. Nézzük az előnyöket és a hátrányokat. A neten az általános száraz leírás megtalálható én tapasztalati szempontból közelítem meg a kérdést.
Megfelelő élettér Dzsungáiai törpehörcsögök számára: 60x40x30cm méretű terület. Ennél kisebben nem szabad tartani őket! A 80x60x45 cm, számukra ez a tökéletes élettér. Sokan ezt túl nagynak tartják egy ekkora kisállatnak, pedig ekkorára szükségük van. Tudom, hogy sokan sokkal kisebb helyen is tartják őket, de attól az még rossz állattartási forma. Hollandiában és Németországban akkora kultusza van és annyira figyelnek a tenyésztők, hogy ha nem látják előre az 100-120cm méretnek megfelelő berendezett helyet, akkor nem adnak állatot.
Az említett méretek miatt a legtöbb ketrec már elve kiesik a választékból.Ezért is írtam korábban, hogy bár ennek a fajtának árulják a különböző felszereléseket,de nem látom, azt, hogy az igényeikhez mérten alakították volna ki ezeket.

 


 

Ketrec

A legelterjedtebb, a legkevésbé alkalmas és a leginkább balesetveszélyes a törpehörcsögök tartására. Az a legnagyobb gond a ketrecekkel, hogy nem a hörcsögök igényeinek alakították ki, hanem a gazdik szemének.Élettérben majdnem az összes alkalmatlan, mert kicsi. A törpehörcsögök bár törpék, de van élettér igényük. Nem mellesleg sajnos ketreceknél balesetveszélyesebb tartási formát még nem sikerült felfedeznem.

Sima ketreceknél számtalan esetben beleakad a lábuk a rácsokba. Ami okozhat törést, esést, szintén nem tesz jót. Nálunk is több alkalommal beleakadt az állat lába a rácsokba. Ez látható ezen az oldalon a fotókon. Egy gazdi küldte el ezeket a képeket. A rács illesztésénél történt a baleset, mint ahogy a bal alsó kép is mutatja.
Nem az állat igényeinek mérten van kialakítva. Ezt pedig nem győzöm hangsúlyozni.
Vannak magasabb ketrec típusok is. Ezekre rendre felmásznak, és folyton le is esnek. Eredetileg a föld alatt élnek, ezért nem is alakult ki rendes térérzékelésük.Szükségtelen magas ketreces helyen tartani őket mert csak az lesz az eredménye, hogy folyton leesnek. Föld alatti fajtáró beszélünk alapvetően, nincs szüksége magas ketrecre.
Gyakran a ketrecekből kikotorlyák a forgácsot. 

Remek példa a csövekkel ellátott ketrec típus. Az elgondolás nem rossz, mert eredetileg a föld alatt élnek járat rendszerekben, ezen az alapon kapjon csöveket. Idáig rendben van. A gyakorlat azonban az, hogy megkapja a csöves ketrecet a kisállat, és onnantól kezdve folyton belepisil a csövekbe.Eleinte bosszantó és egyre gyakrabban takarítja a gazdi, később jön a bőrbetegség mert azzal, hogy bele pisil és mászkál a csövekben szétkeni magán és a rendszeren a saját pisijét. Itt hamarosan felüti a fejét a fertőzés és jön az állatorvos aztán a csöves részek kiegészítő elemeinek a vásárlása, hogy le lehessen zárni végleg a csöveket. Az esetek többségében ez a forgatókönyv a csöves típusú ketreceknél. (gazdik mesélték)
Terrárium és Műanyag doboz

Terrárium kiváló mert tökéletesen élettérhez alakítható. Egy üvegessel könnyedén készíttethetünk megfelelő méretű életteret a hörcsög számára, azonban tapasztalatom szerint a lehető legjobb tartási módszer a műanyag dobozos megoldás. (teljesen átlátszó doboz)
A terrárium a megfelelő méretekkel készítve, igen nehéz, könnyen törik, és nehezen szállíítható valamint az itatót nem lehet kívülről, csak a csövénél fogva bevezetni ami szökésveszélyt és folytonos itató rongálást von maga után. Ezek azért hátrányok, mert ezzel szemben a műanyag könnyen mozgatható azt is jelentheti, hogy amíg a gyerek 2 hetet a nagyinál pihen, addig könnyedén szállíthatja kedvencét is a nagyszülőkhöz.
Műanyag doboznál az itatót kívülről be lehet helyezni (lyukat fúrva). Tehát nem lóg be az egész itató test, hanem csak a fém része, a cső lóg be az állathoz. Így tud inni, de nem tud rajta kiszökni, nem tudja rongálni, sem pedig hangoskodni vele. A megfelelő méretű dobozokból nem tudnak kiszökni. A dobozt sem képesek kirágni ( kivéve ha az itató lyuka üres, akkor előfordulhat). Minden előnye mellett árban sokkal kedvezőbbek ezek a dobozok mint a terráiumok az adott méretekkel. Nálam is ilyen dobozokban laknak a kicsik és nem tudok rá panaszt emelni. Könnyű mozgatni, teljesen átlátszó, baráti áron kapható a terráriumhoz képest, tökéletes élettér. Ennél jobb típusú tartási módszert eddég még nem sikerült találnom. Mindenkinek ajánlani tudom!

Az illusztrált fotókon a saját berendezéseink láthatóak.

 


 

Berendezés


A berendezést a höri igényeihez szabva kell kialakítani, de mik is ezek ? Első sorban az élettér ( minimum 60x40x30 cm, ideális : 80x60x45 cm). Másodszor a gazdagon berendezett hörcsög lak. Aminek a berendezési szempontja, az hogy minél inkább érdekes legyen a hörcsög számára. Ha nem tudja elfoglalni magát, akkor kezd el rágcsálni és rosszalkodni a helyén.A ketrec mániákus rágása ismerős ? Az is pontosan ugyan ez.
Egy hónapos megfigyelést folytattam 30 hörcsögön. Arra kerestem a választ, hogy mekkora helyen érzik jól magukat, mennyi és milyen jellegű berendezéssel. A kísérlet minimum élettéren, zsúfolt berendezéssel, minimum élettérrel és kevés berendezéssel, valamint ideális élettérrel és viszonylag zsúfolt berendezéssel végeztem.
Az állatokat 30 napig figyeltem, 10 nap után cseréltem a helyükön. Így az összes állat viselkedését megfigyelhettem, mind a 3 fajta lakhelyeken.
Azt tapasztaltam, hogy a minimum élettérben, ha kevés a berendezés, akkor unatkoznak, rágcsálják a felszerelést és kevesebbet jöttek elő, többet aludtak vagy gubbasztottak. Ezeken a helyeken, ház és futókerék volt bent. (Pont mint ahogy sajnos a legtöbben tartják őket.)

A minimum élettéren, de zsúfolt berendezésnél sokkal kevesebbet rágcsálták a berendezésüket, aktívabbak voltak, használták a hintát, és többet jöttek elő. Láthatóan kevesebbet gubbasztottak. Náluk emelet vagy ház, hinta, futókerék és fürdető homok volt bent. 

Ideális élettéren minden kellő felszerelés elfért rendesen,
tehát fürdető homokos edény, mászóka, hinta, két emelet, futókerék. Ezeket raktam be számukra. Azt tapasztaltam, hogy a nagyobb helyen és zsúfoltan berendezett környezetben, sokkal aktívabbak. Sokkal többet vannak kint, felmásztak a hinta tetejére, át a mászókára, le a fürdetőhomokos edény tetején, át az emeletre stb. Folyton nyüzsögtek. Látszott rajtuk, hogy élvezik, hogy eltudják foglalni magukat. Ők nem is rágták szinte egyáltalán a helyükön a berendezést, ellenben ugyan azok az állatok a kisebb helyeken nagyon elkezdték rágni a berendezést.

Tehát, én ezek alapján Fogalmaztam meg az ajánlott tartási körülményeket. Meg mutatom, nagyjából milyen berendezéssel érzik jól magukat az állatok. Zsúfoltnak fog hatni, de azt tapasztaltam, hogy erre van szükségük.

Az alom lehet forgács és csutka alom. Heti egy alkalommal friss forgácsra kell cserélni a régit.
Bolti kínálatokban lehet találni, sok típusú berendezést. A képeken a saját hörijeink helyei szerepelnek.


 

 

Ajánlott tartási körülmények

Az ajánlott tartási körülményeket az állat igényei alapján határoztukmeg. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor kényszermozgások alkulhatnak ki valamint szervi elváltozások. 

Jó életfeltételeket egyszer kell biztosítani a kisállat számára, utána költségként éves szinten maximum 10 000Ft a kisállat fenntartása.

Az ajánlott tartási körülmények: 

-Műanyag doboz vagy terrárium ( nem ketrec !)
-Élettér: 

               

 • Ideális : 80x60x45 cm (nagy doboz) ezt ajánlom:

            http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/90102971/

-Telitalpú futókerék ( nem rácsos)
-Ház: minimum 1-2 (fából)
-Itató
-Homokfürdő: csincsilla homokos edény (nagyobb fajta
fűszertartó, ezt ajánlom: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/00030262/)
-Etető tál ( üveg ajánlott, nálam üveg mécses tartók)
-Wc papír guriga ( nem vízben oldódó)
-Hinta vagy valamilyen mászóka

 


 

 

Ház
Fontos a kisállat számára ,hogy egy, de lehetőleg több kisebb vagy nagyobb háza, odúja lehessen. Eredetileg a természetben a járatrendszerekben is több alvó hely van, és hol az egyikben, hol a másikban pihen. Boltokban forgalmaznak kerámia, műanyag, és fa házakat is. Érdemes a fa típusút választani, a rágcsálás miatt.

 

 


 

Etetőtál
A legtöbb bolti tál irreálisan nagy űrtartalmú ahhoz a kevéske maghoz amit egy nap megesznek. Műanyag, és kerámia típusúakat árulnak számukra. Azonban ezek nem eléggé nehezek és nem eléggé kicsik. Ha állatos boltból vesztek tálat, akkor kerámiát érdemes. A műanyagot hamar szétrágják. Könnyen felborogatják. Lehet Eurós és 100Ft-os boltokban kapni több fajta üvegből készült picike tálat. Szerintem praktikusabb mint a höriknek árult etetőtálak.
Tálon kívül a forgácsba lehet adni nekik köles fürtöt.Nálam nagyon szeretik.


 

Futókerék
Láttunk már rácsos hörcsög kereket. Eleinte csak ezeket forgalmazták, és ma is ez a legelterjedtebb pedig ez a fajta kerék nem ennek a fajtának találták ki. Ugyan is a rácsok miatt a lábuk beakadhat, eltörhet és különböző tályogok, és rosszul vissza forrt csontokat idézhet elő. A körmüket nem koptatja rendesen, mert rácsos. Az sem elhanyagolható szempont, hogy kivétel nélkül nagyon hangosak ezek a kerekek. Azonban van megoldás,de ezt a típust egyenlőre netről lehet csak rendelni. Disco futókerék. Ilyet érdemes beszerezni, megspóroltok vele állatorvost töréssel, tályoggal és köröm vágással. Ez teljesen halk, és idővel sem kezd el nyikorogni. Telitalpú is nem bántja a hörik lábát. A forma miatt nem tudja beásni a kereket és kiszökni a kerékről. Ennél jobb típusú kereket még nem sikerült kutatnom. Nálunk is csak ilyenek vannak már jó ideje,nagyon szeretik. Ezt a típusú kerék bal oldalt látható.

 


Fürdetőhomok és edény
Hörcsög wc elnevezéssel kapható számukra illemhely. Mivel csak egy sarok wc , ami a nyusziknál működik is az a hörcsögnél nem, kikotorja belőle a homokot. Ezért szükséges, egy olyan edény amiből nem tudja kiszórni a homokot. A bal felső sarokban látható alkalmatosságot érdemes beszerezni. Nálunk bevált.
Alapvetően érdemes fürdetőhomokot adni nekik, de ha fa berendezés van még inkább ajánlott. Azért, hogy véletlenül se kezdje el wc-nek kinevezni a ház vagy az emelet tetejét. Ha ez még is megtörténne, akkor a fürdető homokos edényt át kell helyezni oda ahová elözőleg végezte a dolgát. Abban az esetben, ha makacs állatot sikerült haza vinni és minden ellenére pisil a fa berendezésre, akkor az adott területre érdemes csutka almot szórni. Megóvja a fát és felszívja a nedvességet.

 


 

Kellékek veszélyei

Mikor elkezdődik a kisállat tervezése, érdemes egyeztetni, legalább is Én kérem, hogy láthassam a leendő kedvenc felszerelését. Ez azért fontos, mert a hörcsögök számára rengeteg felszerelést árulnak, amik között vannak jók, kevésbé jók és balesetveszélyesek. Kevésbé gyakorlatlan gazdi szeme nem feltétlen vesz észre a felszerelésen olyat, amit mondjuk Én vagy bármelyik másik tenyésztő igen. A nem megfelelő felszerelésnél könnyen lehetnek súlyos balesetek, ami az állat végtagjába, rosszabb esetben az életébe kerülhet. Volt már eset, hogy ágakból készült fa híd okozott végtag vesztést ( balról jobbra haladva a második sor két fotója) vagy éppen egy nem túl precízen illesztett ketrec ( balról jobra első két fotó).
Sok szempontot meg kell vizsgálni a felszerelés kiválasztásakor. Előre kell gondolkodni. Éppen mint a gyerekeknél. Miből is lehetne baleset ? Miből lehetne szökés ?

Tenyésztővel érdemes egyeztetni! A tapasztalati és központi tudás, gazdik közötti információ csere fölényében vagyunk, amiben egy átlagos gazdi nincsen. Jó magam nagyon szeretem ezeket a kicsiket, így szívesen foglalkozok velük is és a hozzájuk kapcsolódó témákkal, így amiben tudok segítek. A lehető legjobb helyre szeretném adni a piciket és a gazdiknak is szeretnék megspórolni felesleges sírást és kiadást az állatorvosnál.
Ezen az oldalon található fotókat gazdiktól kaptam. Ezúton is köszönöm!

 


 

Táplálás 

Alapvetően érdemes megfigyelni az eredeti élőhelyükön folytatott táplálkozást. Változatos és ami az útjukba akad, és számukra ehető azt elfogyasztják. Felszíni útjaik során a leesett gyümölcsöket, zöldségeket, magokat, különböző növényeket, rovarokat is megeszik. Táplálkozásuknál fontos a megfelelő magkeverék, a zöldség és gyümölcs, zöld fogyasztás valamint a fehérje fogyasztása. Ezek együtt alkotják a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Nálunk ez úgy alakult ki, hogy a magokból van egy alap keverék, ezt egészítjük ki további magokkal. Azért van az alap keverék, hogy azokat mindig megegye, a kiegészíteni valók nekik különösen finom csemegék, azzal hogy ezeket nem mindennap adjátok, hanem felváltva hozzájárultok, a változatos étkeztetésükhöz. Ezáltal nem tud egyoldalúvá válni a táplálásuk. Kifejezetten nem is ajánlom, hogy olyan keveréket adjatok amiben 15 + mag van. Teljesen felesleges, mert befog szűkülni a fogyasztás a kedvenc magjaira. Ez pedig káros a szervezetére, mivel monotonná válik a táplás, ezáltal a szervezetben hiánylép fel ami idővel betegséggé fejlődik. 

Magkeverék
Boltokban árulnak törpehörcsögök számára különböző keverékeket. Ilyenkor mondják a gazdik mennyire válogatós kedvencük, mert csak a szotyit fogyasztja. Természetesen más gazdik is ezt mesélik és kész is az általános tévhit, hogy elég a szotyi, pedig a magkeverék a fő táplálékuk!
A természetben ezeket megeszi, akkor a tálba kapott magokat miért nem ?
A okot nem tudjuk, de azt tapasztaltuk, hogy bió és terménytápos helyről szerzett, vegyszermenetes magokat mind megeszik az állatok. A bió és terményestől beszerzett kukorica színe napsárga, ellenben a bolti magoknál a kukorica ezekhez képest szinte fakó. A magok színén is látszik, hogy sokkal frissebb. Itt pedig nálam nincs válogatás minden magot megesznek a tálból.

 

Magok

Ha terményes, illetve bió helyről vásárolják a gazdik a magokat nekik kell kikeverni a tápot. Mindenből 1 bögre, kivéve a kölest, abból 2 bögrével érdemes keverni.

Ezekből a magokból áll az alap keverék:Hántolt búza és árpa, repce, bükköny, napraforgó, borsó, kukorica, köles. A magkeverékből : 5-10g/ nap az az 2-3 teáskanál az állatok szükséglete. Ez az alap, de ehhez szükséges kiegészítés. 

Kiegészítés az alap magkeverékhez: lenmag ( 2-3 kávéskanál/hét), szezámmag (1 kávéskanál/hét), dió (1 egész dió /hét), tökmag ( pár szem /hét), csavaros tészta vagy száraz kenyér fogkoptatás miatt mindig legyen az állat előtt. Továbbá kaphat puffasztott búzát, zabpelyhet is.

A magkeverékből  betehettek 2-3 napra való adagot is. Attól nem kell tartanotok, hogy túleszik magukat. Ők szeretnek raktározni. 

 


 

Zöldségek és gyümölcsök

Étrendjükben a zöldségek legyenek túlsúlyban. Tehát ha heti 7 napot kap friss gyümölcsöt vagy zöldséget, akkor ebből 4 legyen a zöldség és 3  a gyümölcs nap. 

A K-betűs zöldségek kivételével mindent fogyaszthatnak pl: répa, paradicsom, paprika, retek, uborka, saláta, brokkoli, spenót stb. Salátából keveset, szárazra törölve és csak ritkán. Minden más mehet gyakran.

 
Gyümölcsökből minden mehet pl: alma, barack, málna, eper, meggy, cseresznye, szilva, görög dinnye. Ezekből 2x2 cm kis falatokat érdemes adni,ezek a nap bármely szakában adhatóak.  

Amit nem szabad  adni a gyümölcsök közül: banán, szőlő, sárga dinnye. Magas a cukortartalmuk így ezeket jobb elkerülni az étrendjükből. 

 


 

Rovarok és fehérje készítmények
Ahogy haza kerül a kölyök höri szüksége van a nagyjából 1 hónapon át heti 4-5 alkalommal fehérje forrásra, hiszen 2,5 hónaposak koráig viszonylag sokat nő, ehhez fehérjére van szüksége, hogy tudjon építkezni. 
Fehérje lehet: túró, tejföl, sajt, lisztkukac, főtt tojásfehérje. Az adag alkalom / teáskanál.
Az első 1 hónap után is heti 3x adható. Túlzásba sem kell esni, hiszen a tápjukban is van növényi fehérje. 


 

Fogkoptatás

A boltokban bőséges választékban kapható fogkoptatót. Lévén, hogy rágcsáló és, úgy nő a foga, mint az emberek a körme, ezért folyamatos fogkoptatást igényel. A bolti fogkoptatókat nem nagyon használják az állatok. Nem tapasztaltam, vagy hallottam vissza gazdiktól, hogy használták volna a fogkoptatót. Helyette kiválóan megfelel a fogkoptatás céljainak a sima otthoni szárított kenyér vagy akár a kifli csücske. Tehettek gallyakat is nekik. Ezek dekorációnak é játéknak is jók.

Ezek a gallyak, ágak mehetnek : alma, dió, bükk, mogyoró, ribizli, szőlő, szeder, körte. 

Tilos, ezek ágait, gallyait betenni: meggy, cseresznye, őszibarack, sárga barack, szilva. ( mérgezőek számukra)

 Érdemes folyton vagy gyakran bent lennie a szárított kenyérnek, az ajánlott gallyaknak vagy ágaknak, mert akkor a fogával várhatóan nem lesz probléma.

 

Zöldek

A természetben sokféle zöld növénnyel találkoznak a hörik. Ezért én is javaslom, hogy adjatok nekik időnként zöldeket. Nálunk ezek vannak a menün : spenót, szőlő levél, széna, kakukkfű, oregánó,  kapor, zeller levele, petrezselyemzöldje, tyúkhúr, útifű, bazsalikom.

Ezek frissen kis mennyiségben, szárítva akár többet is kaphatnak. Szárított formában  a csalánt kifejezetten ajánlom. Remek vitamin forrás! 

Amit tilos : sóska, paradicsom zöldje, répa zöldje

 


 

 

Honnan szerezzük be az állatot ? 

Akár honnan is legyen a kisállat, nem hátrány, ha szerető környezetből kerül az új családba.

Állatkereskedés ? 

Adódik a kérdés, hiszen az állatkereskedésekben  és a neten keresgélve is találhatunk gazdira váró csöppségeket. Az állatkereskedésben feltételezem, a munkabér miatt jár be a személyzet dolgozni. Láttatok már állatos boltban eladót, aki szabad idejében kézhez szoktatja az állatot ?  Munka után haza mennek az állatok meg maradnak.Mikor szoktatják kézhez? Az az állat amelyik nem lát emberi kezet mennyire lesz kezes az új családban?  Ezek csak kérdések. A választ mindenki maga fogalmazza meg.

Tenyésztő?

Látattok tenyésztőt aki folyton a kezéből evő,vállán, laptopján, asztalán pihenő  állatokról posztol fotókat ? Akiről sugárzik, hogy szereti is őket ? Nekem fontos, hogy tudjam,  lássam nem futószalagról kapom az állatomat, hanem szerető családból. Olyan helyről, ahol értenek az állathoz, ahonnan minden információt és tippet megkapok ahhoz, hogy én is jó gazdija lehessek az állatnak. Ezt várom el, ezt figyelem amikor hörcsögöt hozok, akkor is amikor macskát választottunk és akkor is amikor kutyust.

Magam részéről azt keresem aki szereti és  ért ahhoz amivel foglalkozik. Olyat aki szeretetből foglalkozik velük és napi 8 órás kötelességből. Félre értés ne essék, ők is szerethetik az állatokat, de az merőben más. Ezen okok miatt ajánlok tenyésztőtől való kicsit haza vinni az új családba.

Nálam pont ezen okok miatt, ha éppen van picikém, akkor hozzám személyesen ellehet jönni végig simogatni a kicsiket és a legszimpatikusabbat haza vinni. Csináltam a gazdijainknak tartási útmutatót, amiben képekkel és információkkal gazdagon tájékoztatom a gazdikat a fajtával kapcsolatos szükséges tudnivalókról. Ezzel 3 óra töménytelen beszédet megspóroltam a gazdijainknak. Mástól is ezt várom el és magamtól is.

Netről?

Lehet találni az interneten hirdetéseket, olyan személyktől akiknél születtek kicsik és szeretnék gazdihoz adni őket. Itt feltehetően a szeretet faktor meg van, de a hozzáértés már nem biztos. Érdemes megtudakolni a szülők származását, mert például a testvér párosítások utódianál kérdéses a hosszútávó szívósság.

Szóbeszédek

Ami viszont szájról-szájra terjed, az  a történet miszerint  Béla kért a boltból egy fiú hörcsögöt, aki baba és csak 4 hetes. Béla boldogan haza vitte a hörcsögöt, akit Dénesnek nevezett el.  Dénes pedig pár nappal a haza vitel után anya lett. Itt bizonyosodik, hogy Dénes nem kölyök, de minimumfogamzó képes kor után jár, valamint, hogy a nemét nem sikerült megállapítani, de még azt sem, hogy terhes. Továbbá kérdéses a drága apuka kiléte is. Ilyenkor lehet tippelni testvér alom gyümölcsére. Ha nincsenek időben ( 4 hetesen) leválasztva a kicsik anyutól nemek szerint, akkor előfordulhat testvér szerelem. 

Szintén szájról-szájra terjedő történet a haza vittük a boltból nem lehet megfogni, és még egy hónap után se lehet simogatni a hörcsögöt. Gyakori történet az állat korai halál. A korai halál ( pár hónapos-1 éves) arra vezethető vissza, hogy az almokat nem választják szét nemek szerint. Ekkora, ha a kölykök együtt maradnak, akkor könnyen lehet terhesség. Ami nehezen megállapítható és csak otthon derül ki, hogy szülni készül a höri. Ekkor a gazdik kétségbe esnek és ahogy lehet vissza viszik a kicsiket oda ahonnan az anyukát vették. Itt az előző rokonok is még fellelhetőek és az újabb rokonpárosból is beteszik melléjük a kicsiket. Ez a körforgás. Az eredmény egy masszív beltenyészet. Ami azért okoz problémát, mert  az ilyen családon belli szaporodások erősítik a hajlamot a betegségekre. 

 

 


 

Gyakori kérdések

Hány hörcsögöt tartsak ? Társasok? Nem lesz magányos egyedül?
Kezdő állattartóknak egy csöppséget javaslok. Alapjáraton nem kifejezetten társas lények. Van rá eset, hogy életük végéig jól kijön egymással egy hörcsög pár, de előre lehetetlen megmondani, hogy életük végéig együtt tarthatóak lesznek-e. Ezért azt tudom mondani, hogy nem lesznek szomorúak egyedül, de meg lehet próbálni az együtt tartást, de csak abban az esetben, ha probléma esetén nem okoz gondot külön tartani a későbbiekben.

Fiút vagy lányt válasszak ? Viselkedésben van különbség?
Alapvetően nincsen különbség a két nem közti viselkedésben. Több másik állatfajtánál van, de ennél a fajtánál eddig nem tapasztaltam különbséget. Sokkal inkább azt látom, hogy az állat viselkedése nagyban attól függ, hogy mi magunk szimpatikusak vagyunk-e számára. Azt a kisállatot érdemes haza vinni amelyik érdeklődik irántunk.

Nem eszi meg a tápból a magokat, csak a szotyit. Mit tegyek ?
Bolti táppal való etetésnél merül fel ez a mondat. Érdemes termény tápos és bió helyekről beszerezni a magokat. A magok színe is teljesen más, mint a boltiaké. A kukorica színe napsárga színű, míg a bolti tápoknál gyakran fakó ehhez képest.

Meddig fog élni ?
A Dzsungáriai törpehörcsögök átlagosan 2-3,5 évet élnek. Sok függ a megfelelő helyről származó állaton, és a megfelelő tápon (terményes, bió magok).

Egyedül hagyhatom? Meddig bírja ki a gazdi nélkül?
Egyedül lehet hagyni, akár egy hétre. Az a fontos, hogy elegendő tápot és vizet kapjon arra az időszakra, ameddig nincs a gazdija.


Vakarózik a hörcsögöm. Elvigyem orvoshoz ?
Ha vakarózik és éppen nyár végén jár az idő, akkor az feltehetően a bunda váltás miatt van. Meg kell vizsgálni, hogy van-e az állaton szőrhullás. Ez főként a nyakán és a hasa környékén jellemző. Abban az esetben, ha van szőrhullás az atka vagy gombás fertőzés. Ekkor körömvirág krémmel és betadinnal lehet kenni az adott felületet. Napi 1-2x. Ezzel egy időben ki kell cserélni egy friss adag forgácsra az adott csomagot. Ha nem megfelelően tárolt helyről veszünk forgácsot, akkor az okozhat ilyet. Állatos boltban javallom az almot beszerezni.

Milyen betegségei lehetnek a hörcsögnek? Mi a teendő?
Nem egy betegeskedő fajta. Ritkán szemgyulladás fordul elő, ekkor kamilla teás vattával kell kenegetni nap 2-3x a szemét. 3 nap után drasztikusan javulnia kell.
Előfordulhat még gomba vagy atka. Ezt a szőrhullás alapján ismerhetjük fel, amely leggyakrabban a hasi vagy nyaki tájékon jelentkezik. Köröm virág krémmel kell kenni az adott területet illetve betadinnal.Napi 2 alkalommal. Ez a gomba vagy atka emberre nem terjed. Daganatos betegség és tályog fordulhat elő. Ezek általában puklik amik egyik napról a másikra megjelennek. Ez esetben az orvos tud bővebbet mondani. Ha látjuk, hogy valami nincs rendben a hörcsöggel érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Nem szabad elfelejteni, hogy náluk minden gyors lefolyású. Ha probléma van, akkor rögtön menni kell az orvoshoz.

Orvoshoz kell fordulnom az állattal. Hová vigyem ?
Exo-Pet Állatgyógyászati centrumot javaslom.A honlap címe: http://www.exopet.hu/

 

Otthoni projektek-DIY-Do it yourself

 
Rengeteg levelet kapok ebben a témában, így úgy érzem itt az ideje körbe járni a témát, hogy bele láthassatok mivel érdemes próbálkozni és mivel nem. Fontos megjegyeznem, lesz amit ajánlani fogok és lesz amit pedig nem. Amit nem ajánlok, azt nyomós okkal teszem. Minden alkotásnál az a lényeg, hogy baleset mentes és izgalmas legyen az állat számára!!! 
Kérlek figyelmesen olvassátok végig ezt a részt. 
 
Lassan 10 éve hobby tenyésztünk és mindig igyekeztem a lehető legjobb dolgokat megvenni az állatoknak, de hamar rájöttünk, hogy a felszerelések és az állat igényei között szakadék tátong.Másfelől mi konkrétan vagyonokat adtunk ki jó felszerelésekre, amik minősíthetetlenül hamar tönkrementek sok esetben balesetveszélyesek is voltak.  Ezért  kezdtem el szabad időmben játékokat készíteni nekik. Nálunk a spatula nagyon bevált, igaz ehhez sok idő és kísérletezés is kellett. Mivel mindenkinek tetszenek, így sokan próbálkoznak hasonlóval. Ennek örülök, mert a gazdik igyekeznek érdekesebb helyet készíteni a kisállatnak, ellenben a gazdik azzal nincsenek tisztában, hogy mivel lehet ezeket elkészíteni, mire kellene  figyelni. Sajnos az se köztudott, hogy a rosszul illesztett vagy nem eléggé rétegzett spatula építmények nagyon veszélyesek az állatra!
A helyzet, az hogy ezeket iszonyatos macera tartósra és balesetmentesre megcsinálni. Spatulából könnyű szépet csinálni, de  erős szerkezetet és baleset mentest, az már más tészta...
 
 
Otthoni projektek 1 - Spatulás építményeink
Ezekhez az építményekhez oldószermentes ragasztóra + ragasztópisztolyra is szükség van.
Az oldószermentes ragasztóból többféle  is van, kis adagokat árulnak és 1500 Ft-tól kezdődnek. 
A következő elem a ragasztópisztoly, rettenetesen fontos a teljesítménye minimum 70w osat kell venni. Ezeknek az ára 6000-8000 Ft tól indul. Kiemelném az 50w osok nem olvasztják meg a ragasztót eléggé( próbáltuk, nem jó).
Kell ragasztó rúd is a pisztolyba.  Itt is erősebb és jobb fajtával szabad ragasztani, ami 2500 nál kezdődik ( pár db). 
Kell spatula is és támasztéknak való fa anyag + 1000-2000 Ft
Szükséges vágó felszerelés is + 3000Ft.
Tehát már alapvetően, ahhoz hogy biztonsággal lehessen próbálkozni kellenek ezek az eszközök. Így alsó hangon 14 000Ft a beugró. 
Azért is alsó hangon, mert ha tartós és balesetmentes épület a cél, akkor rengeteg ragasztóra lesz szükség és több réteg fára. Hangsúllyozom, ezek szükségesek!
 
Lehet ezt más ragasztóval is csinálni, gyengébbel, olcsóbbal és másik fajta pisztollyal, de egyszerűen nem lesz tartós az építmény.  Ami a kisállatnak nagyon veszélyes, mert aprócska a lába bárhová beakadhat. Mint tudjuk náluk a láb beakadás a mumus. Annyira apró lábuk van, hogy abban az esetben, ha beszorul valahová, szétroncsolhatja pár óra alatt , lerághatja , vagy leválhat a lába.  Ezért se ajánlom, másfelől azért sem, mert 70w os pisztoly  durva égési sérüléseket okozhat. Nekem is volt, hogy 3 hétig be volt kötözve a kezem és képtelen voltam mosogatni, mert ügyetlenül nyúltam és a 200 fokos ragasztó ráégett a bőrömre.  Ezért se ajánlom családi programnak ezeknek az elkészítését, elég egy ügyetlen mozdulat és nagyon csúnya sérüléseket lehet összeszedni. Másfelől, nekünk is az elején voltak kisebb- nagyobb balesetek és beakadások. El sem tudjátok képzelni milyen apró helyekre képesek beakadni a hörik.
Volt pár gazdink akiknek az építményeknek a trükkjeit megpróbáltam elmagyarázni, az egyik helyen a kisállatra omlott pár hét után a ház, a másikaknál beleakadt a kisállat lába, egy másiknál pedig a hörcsög feje akadt be. A legcsúnyább az volt amikor családilag kezdtek el építeni a hörinek és a kislány bele nyúlt a forró ragasztóba... szegénykének nagyon csúnya égési sérülései lettek. 
 Ehhez is kell egy bizonyos jellegű hozzáértés, gyakorlat. Ez pont olyan amikor valaki elkezd edzeni járni és magától csinálja, de nem fejlődik egy ponton túl, mert nem kéri szakember segítségét, de akár említhetném a tehetséges rajzosokat is, ők se jutnak túl egy szinten amíg nem kerülnek hozzáértő tanult oktatókhoz.
 
Az eddigi tapasztalatok alapján azt kérem a kisállatérdekében, hogy spatulával kérlek ne próbálkozz!  Csinálj mást,lehet olyat ami véletlenül sem veszélyes a kisállat számára! Ezeket mutatom be az elkövetkezendőkben.
 

Abban az esetben, ha nagyon tetszenek az építményeink, ( láthatóan van rájuk az érdeklődés) akkor annyit tudok mondani, hogy emailben kérdezzetek meg épp van-e. Szabad időmben szórakozásból szoktam készíteni sokféle dolgot magamnak vagy éppen a höriknek. Ha van felesleges felszerelésem, akkor szívesen adok ilyet. Volt már ilyenre példa, mivel a költözés miatt maradtak felszereléseink. 
emailem: auroratenyeszet@gmail.com

 
Otthoni projektek 2 - Guriga piramis készítése
 
Mint fentebb kifejtettem, a spatulával való ragasztást nem ajánlom, mivel nagyon macerás megcsinálni úgy, hogy tényleg  balesetmentes és tartós legyen. Azonban helyette ragasztópisztollyal és wc papír gurigával is tudunk alkotni höribarát berendezést. 
 
Szükségünk lesz tetszőleges mennyiségű wc papír gurigára ( nem vízben oldódó), ragasztópisztolyra. Összesen  3 perces a művelet pár csepp ragasztóval össze illesztitek tetszőleges formában a gurigákat. A miénk így sikerült és nagyon bejött az állatoknak. Némelyiknél hetekig jó volt, de volt olyan is amelyik napok alatt szét szedte. Előnye, hogy hamar elkészíthető pár csepp ragasztó árán és balesetmentes. Hátránya, hogy várhatóan nem lesz hosszú életű játék, de addig is jó szórakozást nyújt a kisállatnak.
 
 
Otthoni projektek 3 - Zsepi kuckó 
 
Csupán 3 dolgokra lesz szükségetek ennek az elkészítéséhez
-zsepi
-víz
-befőttes üveg
 
Mivel vastag felületet szeretnénk létrehozni, sok zsepit, akár 10-40 db ot is egymásra halmozunk kiterítve. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy kevés vizet locsolunk a tetejére és  nedves kézzel elkezdjük a befőttes üvegre simítani a zsepiket. Végeredményben egy befőttes üveget kapunk aminek a tetején vizes zsepik vannak. Ha ezt elértük, akkor hagyjuk teljesen csontszárazra száradni.  Amikor ez megtörténik, könnyedén letudjátok emelni a művet. A hörik szeretnek belefeküdni, bele mászni, illetve felfordítva házként is használhatják. Előnye, balesetmentes, könnyű elkészíteni hiszen csak zsepi és víz szükséges hozzá. Bármilyen tálra vagy befőttes üvegre ráhelyezhetitek aminek megtetszik a formája. Hátránya esetleg az lehet, hogy a höri hamar szétszedi,ami igazából nem baj, mert addig is játszik vele és van tennivalója. 

 • Válaszolási idő
  2018-10-04 21:20:19

  Kedves Gazdik!

  Megtisztelő a figyelmetek és az érdeklődésetek :)! Azonban a leveleim kezelésére valamivel kevesebb időm jut, így kérném a türelmeteket. Nagyjából 2-4 napon belül tudok reagálni a leveletekre. Azonban emiatt nem csúsztok le semmiről. Mivel a hörik nem futószalagról jönnek Nálam, így amíg vártok a levelemre nem fogtok semmiről sem lecsúszni. Addig is ajánlom figyelmetekbe a blogomat, ahol sokat olvashattok erről a kedves kis fajtáról IDE KATTINTVA.

  Lívi

   

 • Gazdi kereső babák
  2018-06-02 06:35:47

  Sziasztok!

  Pár baba gazdit keres <3

  E-mailen lehet érdeklődni. 

  E-mail : auroratenyeszet@gmail.com 

  Telefonon, magánéleti elfoglaltságokból kifolyólag nem vagyok elérhető, de emailekre 24 órán belül szoktam reagálni.

  Auróra: Dzsungáriai törpehöri tenyészet fényképe.

 • 1. rész: Hörik és a hőguta
  2018-06-01 08:40:00

  Nyaranta a Dzsungáriai törpehörcsögöknél is problémát okozhat a nagymeleg. Az Exo-pet állatgyógyászati centrumban jártam, és Dr. Schütz Évát kerestem fel a kérdéseimmel hőguta témájában. Kattintsatok a képre a cikkhez!

   

 • Kezdő gazdik összefoglalója
  2018-05-12 15:25:04

  Sziasztok!

  Ezen a linken megtekinthetitek azt az összefoglaló cikket, amit kezdő gazdik számára készítettem. Ezáltal átfogóan tudtok információkat szerezni a helyük kialakításáról, a fajtáról, az etetésükről és minden egyéb fontos információról amire szükségetek lesz a tartás során. Ez nagyon fontos, mert ha pl  vesztek egy mikrót, kaptok használati utasítást. Ez egy állat tartásnál még fontosabbá válik, mert új kis családtagot visztek haza. Nem pedig egy tárgyat.  A képre kattintva juthattok el az oldalra. 

 • Készült velünk interjú
  2018-03-09 08:44:52

  Nem régiben igen nagy megtiszteltetés ért, ugyan is Bojnár Anita keresett fel a Kisalföld magazincsaládtól a Szabadidő magazinjukba interjú ügyében. Meg kért, hogy meséljek a Dzsungáriai törpehörcsögök tartásáról.

  A fotóra kattintva megtekinthetitek a cikket. ;) 

 • Karácsonyi almok!
  2017-11-26 22:55:19

   Közeledik a karácsonyi időszak és ezzel az év utolsó almai is!

  Nagyjából december első hetében még tudtok nálunk foglalni picit, de ha ilyenen gondolkozol, minél előbb érdemes felvenni velem a kapcsoaltot,hogy ne maradjatok kicsi nélkü. Illetve, hogy minden fontos tudni valót időben át tudjak küldeni és le tudjuk fixálni a részleteket. 

  Ezen az emailen érhettek el : auroratenyeszet@gmail.com

  Auróra: Dzsungáriai törpehöri tenyészet fényképe.

 • Picikék
  2017-09-09 12:10:02

  Sziasztok!

  Pár baba gazdit keres <3

  E-mailen lehet érdeklődni. 

  E-mail : auroratenyeszet@gmail.com 

  Telefonon, magánéleti elfoglaltságokból kifolyólag nem vagyok elérhető, de emailekre 24 órán belül szoktam reagálni. 

   

  Auróra: Dzsungáriai törpehöri tenyészet fényképe.

   

 • Aktuális !
  2017-06-22 19:05:37

  Hörik és a kánikula
  Az alábbi blogon olvashattok bővebben a lehetséges veszélyekről és azokról az apróságokról, melyekkel segíthettek kedvenceteknek elviselni a meleget.
  http://auroratenyeszet.blog.hu/2017/…/22/horik_es_a_kanikula

  Auróra: Dzsungáriai törpehöri tenyészet fényképe.

 • Blog indult!
  2017-06-06 08:28:58

  Örömmel jelentem,  hogy elindult a blogunk is. Sok vissza csatolást kaptunk arról, hogy milyen jó lenne, ha folyamatosan a fajtával kapcsolatos tudnivalókról lehetne értesülni, hogy ha érdekességeket lehetne olvasi vagy csak beszámolókat, mindezet megbízható tollból. Volt egy kis időm így a honlap anyagát már érdekesebb formában és bővítve feltettem.  Innentől pedig, hírek, érdekességek, aktualitások is lesznek a blogon. A tervek szerint heti 1 poszt minimum lesz. Remélem ezzel is segítségetekre leszek a picikékkel kapcsolatosan. Számomra ez egy nagyon kedves hobbi <3

  A bloghoz kattintsatok a fotóra vagy ide. 

  Jó szórakozást hozzá!

 • Instagram
  2017-06-05 09:05:23

  Mint tudjátok szenvedélyem a fotózás. Így rengeteg képem van a kis drágáinkról. Ezért instagram oldalt is inditottam.

  Instagramért kattintsatok ide vagy a fotóra.

  Jó szórakozást hozzá!

 • Kaja komédia !
  2017-04-07 16:23:37

  Sziasztok!

  Ajánlom figyelmetekbe ezt videót. Ritka alklamak eggyike, amikor kiszedi az egyik kicsi a másik szájából az élelmet ;) 

  A képre kattintsatok a videóért!

  Pár baba gazdit keres, így ha szeretnétek babát, akkor itt érhettek el:

  E-mail : auroratenyeszet@gmail.com 

 • Baba mosakodás
  2017-04-02 16:23:40

  Ajánlom figyelmetekbe ezt a rövid, de annál aranyosabb videót. Egy baba hörink mosakszik :)

  A képre kattintsatok a videóért!

   

 • Videók
  2017-03-06 09:27:34

  Sziasztok!

  Imádok fotózni és videózni is, így időnként a Facebookos oldalunkra rakok ki anyagokat, mint napi cukiság vagy mosolyfakasztó. 

  A képre kattintva a videótárba értek ;) 

 • Kellemes Ünnepeket !
  2016-10-31 11:39:01

   

 • Pocok csapat gazdit keres <3
  2016-10-22 10:23:36

  Sziasztok!

  Kezes, puha, simogatható pici hörcsög babáink gazdit keresnek :)!

  További képek az eladó kölykök menűpontban. 

  Érdeklődni : 

  auroratenyeszet@gmail.com

 • Tartási útmutató
  2016-08-05 19:10:13

  Halihó!

  Végre elkészült az új tartási útmutató. Minden gazdinak 100%-osan tájékozottnak kell lennie  a kisállattal kapcsolatosan, hiszen mindenki a legjobbat szeretné az új családtagnak. Az évek alatt rengeteg mindebe belebotlottunk, orraestünk és kitapasztaltuk mi a legjobb számukra, így  8 év tapasztalata, a hörik iránti szeretetem és az eddig felhalmozott tudás is fellelhető az anyagban. Sok felesleges kiadástól megszabaditja azt a gazdit aki ezt elolvassa. Ezért  is, ha van rá mód a felszerelés megvásárlása előtt keressetek fel. Segítek a kellékekkel kapcsolatosan. A nem megfelelő berendezés balesetveszélyes is lehet számukra.

  Remélem a hasznotokra lesz. Minden kedves gazdinknak elküldöm e-mailes formában. 

  Auróra

 • Boldog anyák napját!
  2016-05-01 08:54:09

  Boldog anyák napját minden kedves anyukának!

 • Nálunk is járt a Nyuszi !
  2016-03-30 08:27:33

   

 • Facebook
  2011-06-17 00:03:51
 • Meg születtet az első Orosz kék alom!
  2011-06-12 01:43:01

  Megszületett az egyik nagy álmom!

  Magyarországon az első itthon született Orosz kék alom !

  ( Köszönöm szépen mindenkinek  az eddigi gratulációkat, jól esett! )

  /_userfiles_/dzsungihorcsogtenyeszet/20110612003123_13nap.jpg

  Bővebben itt...!

Asztali nézet